Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

A Bloomberg szerint a korrupciós botrány meggyengítheti az EU hatalmát és befolyását

Fotó: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az előző nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselőjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A cikk szerzője szerint nem meglepő, hogy az EU kritikusai próbálják a legtöbbet kihozni az eseményekből.

A Bloomberg egyik cikkében, amelyben az Európai Parlamentben kitört korrupciós botrány fejleményeit összegzik, arra is kitérnek, miszerint az ügy jelentősen meggyengítheti az unió hatalmát és befolyását, vagyis eléggé aggasztó a helyzet.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A lap arra is rámutatott, ez azért problémás, mert az Európai Unió egyik leghatásosabb fegyvere pont a saját, korrupció elleni küzdelemben elért eredményei lennének, így nem meglepő, hogy az EU kritikusai próbálják a legtöbbet kihozni az eseményekből.

Orbán Viktor szerint az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, amikor kormányát korrupcióval vádolja, a cikk szerzője pedig emlékeztetett rá, hogy a magyar miniszterelnök a Twitteren közzétett, internetes mémre alapozott bejegyzésével is reagált a botrányra – írta a Mandiner.

Az EP volt alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát még decemberben tartóztatták le a belga hatóságok, akik arról számoltak be, hogy a brüsszeli régióban tartott házkutatások során közel 1,5 millió eurót foglaltak le.

Kaili később ártatlannak vallotta magát és a szabadon bocsátását kérte, ám a bíróság elutasította a kérelmét, illetve meghosszabbította az őrizetben tartását, így legalább még egy hónapig előzetes letartóztatásban kell maradnia.