Blikk: a CIA buktatta le a magyar iszlamistát

Fotó: Pixabay
not image

Takács Petra

2021.június.24 - 07:08

A Blikk érdekes információkat közölt az elfogott magyar iszlamistáról, akit egy ügynök buktathatott le, majd azt követően a kommandósok intézkedtek az ügyben.

Már az egész ország tudhat a 21 éves kecskeméti egyetemista elfogásáról, aki a rendelkezésére álló bizonyítékok és gyanú alapján terrorakciókra készülhetett Magyarországon. A Blikk értesülései szerint a lebukásához vezető információk messziről érkeztek, egészen a CIA-tól, vagyis az amerikai központi hírszerző ügynökségtől.

Kendét még a hónap elején fogták el egy profi és gyors akció keretében a TEK emberei a kecskeméti otthonában. „A gyanú szerint a piarista gimnáziumot végzett fiatal felajánlotta a szolgálatait az Iszlám Államnak, tömegbe hajtásos merényletet és az Európa-bajnokság helyszínein szögecses csőbombák felrobbantását tervezte.” – írja a Blikk.

A lap arról jelentett, hogy a CIA egyik hírszerzője beépült egy dark webes felület felhasználói közé, és az ügynöknek köszönhetően egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolniuk. Az amerikai kommandósok még a magyar akció előtt lecsaptak az egyik radikálisnál, ahol laptopon keresztül egy titkos chatszobára lettek figyelmesek.

Egy férfi megállásra kényszerített egy buszt Budafokon

A CIA ezt követően adta át a szerzett információkat, ami végül a fiatal férfi nyomára vezetett, megakadályozva egy komoly merénylet végrehajtását. Július 2-ig biztosan rácsok mögött marad, és úgy tudni, hogy nagyon megviselte a letartóztatás.