Biztonsági okokból visszafordította Teheránba tartó gépét a Lufthansa

Kiss László

2020. január 10. - 07:30

A Lufthansa vezetősége a csütörtökön megjelenő információk birtokában úgy döntött, nem engedi eljutni Teheránba az általuk üzemeltetett repülőgépet.

Néhány nappal ezelőtt 187 fővel a fedélzetén zuhant le egy ukrán gép Teheránban, ami után több légitársaság is úgy döntött, hogy járataival elkerüli az ország légterét. A Lufthansa azon kevesek közé tartozott, akik még indítottak járatokat Teheránba, így bár késve, de a Frankfurtból Teheránba tartó LH600-as járat is elstartolt.

A célállomásra ugyanakkor már nem érkezett meg, ugyanis csütörtök este érkeztek a hírek, hogy az amerikai hírszerzés értesülései szerint nem a korábban említett motorhiba, hanem rakétatámadás következtében zuhanhatott le az ukrán gép. Az eset kapcsán még folynak a vizsgálatok, mindenesetre a gép mindkét feketedobozát megtalálták, a rakéta becsapódásáról pedig egy videofelvétel is előkerült.

Fotó: Flightradar24.com

Mindez elegendő volt a Lufthansa számára ahhoz, hogy Teheránba tartó gépét visszafordítsa, így az Airbus A333-as gép Románia fölött megfordult, majd nem sokkal később kiindulópontján, Frankfurtban biztonságosan földet is ért.