Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

Ez a bizarr lény meghosszabbíthatja az emberi termékenységet

Fotó: Wikimedia Commons/John Trainor
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss, mérföldkőnek számító tanulmányból derült ki, hogy a csupasz földikutyák megdöbbentő módon dacolnak az öregedés biológiai szabályaival, s az emberekkel ellentétben koruk előrehaladtával is képesek megőrizni termékenységüket.

A Nature Communications tudományos folyóirat hasábjain megjelent friss kutatás alapjaiban változtathatja meg az emberi termékenységet: úgy tűnik ugyanis, hogy a csupasz földikutyák (csupasz turkáló, vagy vakondpatkány) képesek dacolni az öregedés biológiai szabályaival, és az emberekkel, valamint más emlősökkel ellentétben képesek idős korukban is megőrizni termékenységüket.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

A kérdés már csak az – melyre a válasz hosszú évtizedek óta rejtély a tudósok számára –, hogy mégis hogyan képesek erre, ráadásul úgy, hogy a csupasz földikutyák igen sokáig élnek. A tanulmányban a szakemberek rámutattak azon egyedülálló folyamatokra, melyeket biztosítják a rágcsálók számára az örökké tartó termékenységet: ez pedig mérföldkövet jelenthet az emberek számára.

Miguel Brieño-Enríquez vezető szerző rámutatott, “a csupasz földikutyák a legfurcsább emlősök”, mivel ők a leghosszabb életű rágcsálók, szinte soha nem kapnak rákot, nem éreznek fájdalmat, mint más emlősök, földalatti kolóniákban élnek, és csak a királynőnek lehetnek kicsinyeik.

A tudósok számára azonban a legelképesztőbb dolog az, hogy soha nem hagyják abba a szülést: nem csökken a termékenységük, ahogy megöregszenek, a szakértők pedig meg akarják érteni, hogyan képesek erre ezek a kivételes, ám kissé zord ábrázatú lények.
Brieño-Enríquez elárulta, három lehetőséget vettek számításba:

  • a legtöbb emlőssel ellentétben sok petesejttel születnek;
  • ezekből a petesejtekből nem hal el olyan sok;
  • vagy a szülés után továbbra is egyre több petesejtet hoznak létre.

Meglepő, de a szakértő és csapata mindhárom folyamatra talált bizonyítékot! Megállapították, hogy az egerekhez képest a csupasz földikutyák nőstény egyedeinek szokatlanul nagy mennyiségű petesejtjei vannak, s hogy e sejtek megsemmisülési aránya alig mérhető. Rendkívül meglepő, de a tudósok azt is felfedezték, hogy az állatok petesejt-elődsejtjei aktívan osztódnak, magyarul teljes élettartamuk alatt folytatódik ez a folyamat.