Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Kutatás: a bitcoin-bányászok csak elenyésző mértékben használtak zöld energiát tavaly

Fotó: Unsplash/André François McKenzie
Smart
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss kutatásból derült ki, hogy a tavalyi évben a Bitcoin-bányászok elenyésző mértékben használtak zöld, vagyis megújuló energiát a kriptovaluta bányászásához, s nem is valószínű, hogy ez a tendencia a közeljövőben változhat.

A Cambridge-i Egyetem kedden közzétett kutatásából derült ki, hogy a tavalyi évben csak kis mértékben növekedett a megújuló energiaforrások használata a bitcoin-bányászok körében: a tranzakciók feldolgozását és az új tokenek bányászatát a globális hálózatra csatlakoztatott, nagy teljesítményű számítógépek végzik.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Ez a folyamat azonban rendkívül bonyolult matematikai “rejtvényeket” oldanak meg, ennek okán pedig hihetetlen mennyiségű áramot emészt fel, tekintettel arra, hogy a rendszer működése jelenleg nagymértékben támaszkodik a környezetet szennyező, fosszilis energiaforrásokra, így például a szénre – a masszív energiafelhasználás azonban az elmúlt években egyre hevesebb kritikákat váltott ki, befektetők és környezetvédők ugyanis amiatt aggódnak, hogy ez a globális felmelegedésre is jelentős negatív hatással van.

Egyes projektekben azonban arra törekedtek, hogy a kriptovaluta bányászatát a lehető legtisztább energiaforrások felé tereljék, például az olajtermelésből származó melléktermék, a hő újrahasznosításával.

2022 januárjában a kutatás adatai szerint mégis a fosszilis energiaforrások tették ki a bányászat energiamixének mintegy 62 százalékát, noha már ez is pozitív változásnak számít, mivel az előző évben ez az arány 65 százalék volt.

A kutatásból az is kiderült, hogy míg a szénfelhasználás mértéke 47 százalékról 37 százalékra csökkent, a kriptovaluta komolyabban támaszkodott a gázra: januárban az energiamix negyedét tette ki a gázfelhasználás, szemben az egy évvel korábbi 16 százalékkal.

Az is kiderült, hogy a fenntartható energia – a nukleáris, a víz- szél- és napenergia – szerepe csupán elenyésző mértékben növekedett: míg a tavalyi évben 38 százalék volt, az azt megelőző évben 35 százalékos volt az arány. A vízenergiát pedig külön is vizsgálták, melynek felhasználásában negatív tendencia mutatkozik: a korábbi 20 százalékról 15 százalékra zuhant a vízenergia felhasználása a bányászat során.

Noha a kriptovaluta már egy ideje velünk van, többnyire még mindig abszolút szabályozatlan és átláthatatlan, ráadásul csupán egy maroknyi központi szerv gyűjti az adatokat a bányászatról. A CNA által is szemlézett kutatásban megállapították, hogy adataik “érezhetően eltérnek” az amerikai székhelyű Bitcoin Mining Council iparági testület becsléseitől, mely júliusban 60 százalékra tette a fenntartható energia arányát az energiamixben.