BioNTech: Valószínűleg hatékony az omikron ellen a jelenlegi oltóanyag

Fotó: Unsplash/Mat Napo
not image

Kornis Vivien

2021. november 30. - 21:07

Bár még folynak a vizsgálatok, Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója úgy véli, nincs okunk különösebb aggodalomra.

A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina valószínűleg erős védelmet nyújt a SARS-CoV-2 új variánsa, az omikron okozta súlyos megbetegedéssel szemben – közölte a BioNTech vezérigazgatója a Reuters megkeresésére.

A következő két hétben olyan laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, melynek során elemzik a Comirnaty-vakcinájából két vagy három dózissal rendelkező emberek vérét annak érdekében, hogy kiderüljön, az antitestek hatékonyak-e az omikron ellen, és fény derüljön arra, szükség van-e az oltóanyag frissítésére.

“Valószínűnek tartjuk, hogy az emberek jelentős védelemmel rendelkeznek az omikron okozta súlyos megbetegedéssel szemben” – fogalmazott Ugur Sahin, a BioNTech társalapító-vezérigazgatója. A súlyos megbetegedést alatt a kórházi ápolást vagy intenzív ellátást igénylő állapotot érti.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Sahin hozzátette: arra számít, hogy a laboratóriumi tesztekből kiderül, hogy az omikron okozta enyhe és közepesen súlyos megbetegedéssel szemben némileg csökken az oltás hatékonysága, de ennek mértékét nehéz megjósolni. 

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a harmadik dózis vakcina valószínűleg újabb “réteg” védelmet biztosít.

“Véleményem szerint nincs okunk különösebben aggódni. Az egyetlen dolog, ami jelenleg aggaszt, az az a tény, hogy vannak olyan emberek, akik egyáltalán nem kaptak védőoltást” – tette hozzá Sahin.

A BioNTechhel ellentétben a Moderna vezérigazgatója nem ennyire optimista. Stephane Bancel attól tart, hogy a jelenlegi vakcinák nem jelentenek erős védelmet az omikron ellen. 

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága (EMA) kedden azt közölte, hogy szükség esetén három-négy hónapon belül jóváhagyhatja a kifejezetten az omikron ellen kifejlesztett vakcinákat, de a meglévő oltások továbbra is védelmet nyújtanak.