Biológiai rokonai után kutatott, az FBI legkeresettebb bűnözőinek listájáig jutott

Fotó: CNN
not image

Borbély Fanni

2021.március.10 - 06:38

Kathy Gillcrist tudta, hogy örökbe fogadták, arra azonban nem számított, hogy az FBI legkeresettebb bűnözőinek listájáig fog eljutni.

A 63 éves Gillcrist 2017-ben otthonában elvégzett egy DNS-tesztet, az eszközhöz tartozó dokumentumokat kitöltötte, s jelezte, örökbefogadott gyermek volt, így célja, hogy megtalálja biológiai szüleit. A teszt eredményei máris örömre adtak okot, hiszen megtalálták az első rokont, a nő egyik harmadunokatestvérét, Susan Gillmort.

A két nő közötti hasonlóság tagadhatatlan, külsőleg is hasonlítanak egymásra, sőt életútjuk is igen komoly hasonlóságot mutat egymással: mindketten angol szakon végeztek az egyetemen, és mind a ketten a tanári pályán helyezkedtek el később. Gillmor úgy határozott, segít Gillcristnek, hogy minél többet tudhasson meg biológiai szüleiről. Együttes erővel megtalálták Gillcrist édesanyját, aki mint kiderült, 1957-ben történt meg az örökbefogadás.

Több éves kutatás után az édesapa személyére is fény derült, ám amit találtak, arra senki sem számított. Mint kiderült, Gillcrist apja William Bradford Bishop Jr., egy eredetileg külügyi tiszt, később pedig szökevény volt. Bishopot az amerikai kormány az 1970-es évek óta keresi, mert állítólag meggyilkolta 68 éves édesanyját, 34 éves feleségét, valamint 3, 5, 10 és 14 éves gyermekeit is a Maryland-i Bethesdában, 1976. március 1-jén. A nyomozások dokumentumai alapján a férfi az észak-karolinai Columbiába szállította a holttesteket.

2014-ben az FBI felrakta Bishopot a legkeresettebb bűnözők listájára, miután kiderült, a férfi sírt ásott a holttesteknek, majd felgyújtotta azokat. A Montgomery megyei seriff hivatala gyilkossággal vádolta Bishopot, később pedig egy szövetségi államban történt jogellenes repüléssel is megvádolták a büntetőeljárás elkerülése érdekében.

Gillcrist elmondása szerint, mikor tudomást szerzett apja kilétéről, először nagyon megörült, hogy végre megtudhatja kik a valódi szülei, ám ekkor jött a hideg zuhany: kiderült, hogy a férfi gyilkos volt. Ez azonban kifejezetten ellentétes a csendes és visszafogott nőhöz képest, ám Gillcrist úgy véli, alapvető személyiségét biológiai apjától örökölhette.

Az FBI információi szerint Bishop amerikai diplomát szerzett a Yale Egyetemen, olasz diplomáját pedig a Vermonti Middlebury Egyetemen szerezte meg. Az FBI szerint 1976-ban külügyi tisztként dolgozott a washingtoni külügyminisztériumban, mielőtt eltűnt volna a radarról. A titkosszolgálat szerint Bishop megtudta, hogy a gyilkosságok napján előléptették a külügyminisztériumban, ezért szívódott fel.

Forrás: CNN

2014-ben egy korábban azonosítatlan férfi maradványait exhumálták az alabamai Scottsboróban, miután egy temetkezési vállalat alkalmazottja megpillantotta Bishop fotóját a CNN-en, és azt gondolta, Bishop kísértetiesen hasonlít egy 1981-ben eltemetett, azonosítatlan férfira. A DNS-vizsgálatok során azonban megállapításra került, hogy az eltemetett ismeretlen nem Bishop volt.

Gilllmor és Gillcrist kutatásai sikeresek voltak, ugyanis megtalálták a nő biológiai anyját, valamint több tucat rokonát Massachusettsben, akik közül többen féltestvérei voltak anyai ágról. Kutatásai után Gillcrist “Benne van a génjeimben” címmel írt könyvet a történetről. S bár Gillcrist számára a mai napig nem világos, hogy édesanyja vajon tudott-e apja múltjáról, a nő örül, hogy ezeket az információkat csak most tudta meg. A nő úgy véli, apja – aki most lenne 84 éves – még mindig él, és még mindig szökésben van.