Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Biden szerint Washington mindaddig támogatja Kijevet, amíg csak szükség van rá

Fotó: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/AP/Patrick Semansky
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint az USA által adományozott Patriot légvédelmi rakétarendszer kulcsfontosságú eszköz, azonban a használatának elsajátítása időbe telik.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Washington mindaddig támogatni fogja Kijevet, „amíg csak szükség van rá”, s ezt bizonyítja az is, hogy 1,85 milliárd dolláros biztonsági segélycsomagot nyújtanak az ország számára.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy az USA által adományozott Patriot légvédelmi rakétarendszer kulcsfontosságú eszköz, hiszen az ukrán energetikai infrastruktúrát már jó ideje folyamatos támadások érik – írta a Sky News.

Azt azonban Biden is elismerte, hogy a használatuk elsajátítása eltarthat egy ideig, akár hónapokig is, hiszen az ukrán személyzetet megfelelően ki kell képezni ahhoz, hogy a bonyolult rendszert gond nélkül, helyesen tudják működtetni.

„A rakétarendszert védekezési, és nem eszkalációs célból adjuk át”

– hangsúlyozta.

Ezt követően Zelenszkij köszönetet mondott az amerikai támogatásért, amely véleménye szerint nem adomány, hanem „befektetés a globális biztonságba”, miközben kiemelte, hogy Ukrajna abszolút győzelméhez még több fegyverre van szükség.