Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Joe Biden úgy érzi, már vagy 400 éve az Egyesült Államok elnöke

Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Vészesen közeledik az amerikai elnökválasztás, így felmerült a kérdés, hogy a világ legidősebb elnöke biztosan újra akar-e indulni az elnöki posztért.

Joe Biden, a legidősebb ember, aki valaha is betöltötte az elnöki posztot, három évvel ezelőtt jelentette be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson, most azonban kénytelen volt szembesülni a korával kapcsolatos kérdésekre. Több politikus, de még az amerikai sajtó is rendre megkérdőjelezi Biden alkalmasságát az elnökségre, kritikusai pedig minden baklövése után előveszik az elnököt.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A most 80 éves elnök pedig védekezésre kényszerült, s bár rendre visszautasította azokat a kérdéseket, miszerint ennyi idősen képes-e vezetni az országot, mivel vészesen közeledik a következő választási ciklus felmerült a kérdés, hogy 82 évesen mennyire lesz alkalmas egy ország vezetésére. Eddig nem kívánt válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre, egészen mostanáig.

Már beszédeiben is megjelent az önreflexió

A Newsweek jelentése szerint legutóbbi beszédeiben az elnök elkezdett viccelődni saját korán – hasonlóképpen Ronald Reaganhez –, ezzel a kommunikációs fordulattal pedig egyes szakértők szerint az a célja, hogy meggyőzze kritikusait, alkalmas lenne egy második ciklusra elnökként.

Márciusban például a demokrata törvényhozókhoz intézett beszédében Biden azzal viccelődött, hogy “270 évet szolgált” az amerikai szenátusban, mielőtt elindult volna az elnökválasztáson. A héten pedig a Tűzoltók Nemzetközi Szövetségéhez intézett beszédében viccelődött ritkuló hajkoronájával, de korábbi baklövéseire is visszautalt.

Többek között arra, hogy a sajtóban mindig elővették baklövései után, például akkor, amikor azt mondta a vendégeknek, hogy nyugodtan üljenek le – csakhogy nem volt szék, amire leülhettek volna. A költségvetés bemutatásakor pedig nem gyengeségként, inkább előnyként állította be korát, kijelentve:

“Őszintén mondhatom, hogy soha nem voltam még ilyen optimista Amerika jövőjét illetően, mint ma. Ezt őszintén mondom. Mint láthatják, még csak néhány éve vagyok itt. Úgy 400 éve.”

Ez a kommunikációs fordulat akár jól is elsülhet, ám az életkorával kapcsolatos kérdések sorát aligha fogja megállítani: népszerűségi mutatói ugyan emelkedtek a félidős választások demokrata fölénye nyomán, ám a legfrissebb felmérések szerint a demokraták csupán 37 százaléka látná újra szívesen az elnöki székben. Ennek pedig egyik legfőbb oka Biden kora.