Biden Oroszországot okolja a rekordméretű inflációért

Twenty20

Bense Róbert

2022. június 11. - 14:02

8,6%-on az amerikai infláció, az elnök is reagált a hírre.

A szakértők által várt 0,7%-os előrejelzést is meghaladták a májusi inflációs adatok az Egyesült Államokban, a pénzromlás éves mértéke ezzel elérte a 8,6%-ot, amely negyvenéves rekordnak számít az országban.

Joe Biden Los Angelesben, az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozóján szólalt fel, beszédében pedig kiemelte, hogy az infláció elleni küzdelem jelenleg az USA „legfőbb gazdasági prioritása” – számolt be róla a CNN.

Az elnök garantálta, hogy tovább folytatják a munkát Ukrajna szabadságának biztosítása érdekében, hozzátette azonban, hogy többet kell tenniük az Oroszország által kirobbantott háború miatt kialakuló súlyos inflációs válság ellen is.

Az áremelkedés keményen lecsapott itt és világszerte egyaránt: az energia- és élelmiszerárak a havi áremelkedés mintegy felét tették ki, az üzemanyag ára sok helyen gallononként két dollárral nőtt, mióta az orosz csapatok megszállták Ukrajnát” – mondta.

Biden az olaj- és gázipari vállalatokat is felszólította, hogy ne okozzanak további nehézségeket a jelenleg is meglehetősen súlyos helyzetben: „Az Egyesült Államok jó úton halad afelé, hogy jövőre rekord mennyiségű olajat termeljen ki, az iparággal együtt pedig azon dolgozom, hogy tovább gyorsítsuk a kitermelést. Ám emellett az is fontos, hogy az olaj- és gázipar, valamint a finomítóipar ne használja ki az áremelkedést a túlzott haszonszerzés érdekében.

Az elnök kritizálta a nagy amerikai olajvállalatokat, melyek nem igazán törekednek a termelés növelésére, holott több ezer hektárnyi földön van élő bérleti szerződésük, ahol már elkezdhetnék a tervezett fúrásokat: „Az Exxon tavaly több pénzt keresett, mint Isten. Miért nem fúrnak? Mert több pénzt keresnek, ha nem termelnek több olajat” – mondta Biden.

Az Egyesült Államok első embere a kongresszustól konkrét törvényjavaslatot kért, hogy csökkentsék az infláció mértékét. Joe Biden szerint a javaslat elfogadására még ebben a hónapban sort keríthetnek.