Biden reakciója a magas energiaárakra: „elképesztő változáson megyünk keresztül”

Fotó: Flickr/Gage Skidmore
not image

Nagy Noel

2022. május 25. - 22:15

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke sajátos optimizmussal reagált a történelmi energiaárakra, szerinte ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy eltávolodjon a világ a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Biden szerint az USA „elképesztő változáson” megy keresztül, amelynek hála el tud távolodni a fosszilis tüzelőanyagoktól a magas energiaáraknak köszönhetően – írja a Fox News. Biden a Kisida Fumio japán miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján ezt ki is fejtette:

„A következő a helyzet: amikor a magas energiaárakról beszélünk, akkor egy elképesztő változáson megyünk keresztül, ami, ha Isten is úgy akarja, úgy fog végződni, hogy erősebbek leszünk és a világ is erősebb lesz, kevésbé fogunk függeni a fosszilis tüzelőanyagoktól”

Biden nyilatkozatának viszont nem fognak feltétlenül örülni azon amerikaiak, akik megszenvedik a magas energiaárakat. Az USA-ban jelenleg 4.56 dollárra tehetők az üzemanyagárak országosan, ami 1600 forint körüli összegnek feleltethető meg.

Kaliforniában jelenleg a legrosszabb helyzet az üzemanyagárakat tekintve, ott egy gallon benzint 6.069 dolláros, vagyis mintegy 2165 forintos áron adnak az autósoknak. Ezeket az árakat pedig a legszegényebbek szenvedik meg, akik az eddigi üzemanyagárakat is csak nyögték.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Biden a sajtótájékoztatóján egyébként bejelentette azt is, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy még magasabbra szökjenek az árak, ennek érdekében pedig 1 millió hordó olajat bocsátottak a piacra az USA stratégiai olajtartalékából.

A Fehér Ház egyébként az elmúlt hónapok során az egekbe szökő üzemanyag- és energiaárak miatt szinte kizárólagosan Oroszországot tette felelőssé, márciusban Jen Psaki akkori kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy ez csakis Putyin akcióinak köszönhető.

A republikánusok egy része azonnal rá is ugrott Biden félreérthető nyilatkozatára. Steve Scalise republikánus képviselő például kijelentette, Biden kimondja hangosan azt, amit eddig senki: végigviszik a „radikális” programjukat, még akkor is, ha ezzel fájdalmat okoznak.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a republikánusok körében nem éppen népszerűek a környezetvédelmi lépések, általában arra hivatkozva kérdőjelezik meg azok fontosságát, hogy a gazdaság lelassulna tőlük.