Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

A Biden-kormány a legfelsőbb bíróságtól kéri a texasi abortusztörvény blokkolását

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Borbély Fanni

2021. október 21. - 08:37

Joe Biden amerikai elnök kormánya a reproduktív jogokért folytatott küzdelem legújabb lépéseként hétfőn a legfelsőbb bíróságtól kérte, hogy blokkolja azt a texasi törvényt, amely az államban betiltja az abortuszok többségét.

A texasi törvény “egyértelműen alkotmányellenes”, és sérti a Legfelsőbb Bíróság 1973-as, Roe kontra Wade ügyben hozott, mérföldkőnek számító ítéletét, amely törvénybe iktatta a nők abortuszhoz való jogát – közölte az igazságügyi minisztérium. A texasi törvény hatályban maradásának engedélyezése “állandósítaná a több ezer texasi nőnek okozott helyrehozhatatlan kárt, akiktől megtagadják alkotmányos jogaikat” – áll a minisztériumnak az ország legfelsőbb bíróságához intézett kérelmében.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az Igazságügyi Minisztérium beadványa a legújabb jogi manőver a 8. szenátusi törvény (SB8) néven ismert, ellentmondásos texasi törvény miatt folytatott küzdelemben, amely megtiltja az abortuszt hat hét után, még mielőtt sok nő egyáltalán tudná, hogy terhes. Robert Pitman amerikai kerületi bíró “kirívóan alkotmányellenesnek” nevezte a törvényt, és a hónap elején előzetes végzést adott ki, amely leállította a szeptember 1-jén hatályba lépett texasi törvény végrehajtását.

“Ez a bíróság nem fogja még egy napra sem jóváhagyni egy ilyen fontos jog ilyen sértő megvonását”

– mondta Pitman harsány határozatában.

Napokkal később azonban a New Orleans-i székhelyű Ötödik Kerületi Fellebbviteli Bíróság a decemberi teljes körű meghallgatásig visszaállította a texasi törvényt. Hétfői beadványában az Igazságügyi Minisztérium a fellebbviteli bíróság határozatának hatályon kívül helyezését kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.

A konzervatív irányultságú Legfelsőbb Bíróság a múlt hónapban eljárási kérdésekre hivatkozott, amikor 5-4 arányban úgy döntött, hogy nem avatkozik be a texasi törvény blokkolása érdekében, amely nem tesz kivételt a nemi erőszak vagy vérfertőzés esetére sem. Az abortuszszolgáltatók által indított ügy érdemében nem hozott döntést.

A “Texas Heartbeat Act” lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy beperelje az abortuszt végző orvosokat, vagy bárkit, aki segít az abortusz elősegítésében, amint a méhben szívhangot észlelnek, ami általában a hatodik hét körül következik be. A büntetőeljárást eredményező ügyek kezdeményezéséért 10 ezer dolláros (3 millió forint) jutalomban részesülhetnek, tehát a törvény önbíráskodásra ösztönzi az embereket.

A texasi törvény része annak a szélesebb körű konzervatív törekvésnek, amely az abortuszok korlátozására irányul az Egyesült Államokban, és amely a közvélemény ellenérzéseit váltotta ki. Más republikánus vezetésű államokban is elfogadtak abortuszt korlátozó törvényeket, de a bíróságok elutasították őket, mert megsértették a Roe kontra Wade ítéletet, amely garantálja a nők abortuszhoz való jogát addig, amíg a magzat életképes nem lesz a méhen kívül, ami általában a 22-24. hét körül van.

(AFP)