Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Bezuhant az orosz kőolaj ára – ez az oka

TÉMÁK:
#árcsökkenés
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az orosz Ural típusú kőolaj ára brutálisan zuhant, ami főként akkor látszik, ha összehasonlítjuk a Brenttel.

A Portfolio a Bloomberg jelentése nyomán számolt be arról, hogy az Ural típusú kőolaj pénteken 37,8 dolláron állt a piacon, ami jelentősen alacsonyabb a Brent aktuális 80 dollár körüli értékéhez képest.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Ural mindig is olcsóbb volt, és még a háború kitörése óta sem volt arra példa, hogy ekkora legyen a diszkont az orosz kőolajon.

A Bloomberg ennek kapcsán azt írja, noha a kétféle olajár az európai embargós intézkedéseket követően szakadt el egymástól, az ár lefeleződése sokkal inkább a G7-ek intézkedéseivel hozható összefüggésbe.

Mint ismert, az EU december 5-én jóformán teljesen leállította az Oroszországból érkező tengeri importot, ezzel pedig az oroszok legfontosabb piaca zsugorodott össze. Ezzel egy időben pedig az EU csatlakozott a G7-ekhez, és együttesen 60 dolláros felső határt szabtak meg az orosz szállítások árára a harmadik országokra vonatkozóan.

Az árak változása tehát főként az európai piac elvesztéséhez köthető, s mivel Oroszország már csak Indiára és Kínára számíthat, a tartályhajók több ezer kilométerrel messzebb kell utazniuk, ami jelentősen megdobja a szállítási költségeket is. Mindez azt eredményezte, hogy az orosz fél kénytelen volt lenyomni az árakat, hogy versenyben maradhasson a közel-keleti szállítmányokkal.