Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Bezárnak a gyógyászati segédeszköz boltok, több mint ezer termék vált hiánycikké

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az is kiderült, hogy a témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, holott egyre sürgetőbbé válik a probléma megoldása.

A Népszava beszámolója alapján a gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben, amelynek oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára többe kerül, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

Így a betegek nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz (többek között felnőtt pelenka, járást segítő rollátor, felfekvés megelőzésére szolgáló párna, kerekesszék, rokkant-emelő, stb.) már nem is kapható.

A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök „közfinanszírozott fogyasztói ára” már rég nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, ám a szolgáltatók működési feltételeit csak még tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek. A forgalmazók pedig eddig önállóan nem emelhették költségeik figyelembevételével az árakat.

Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke szerint miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra, s amíg előbbi fenntartására az állam támogatást ad, utóbbiéra nem.

Bár tény, hogy a patikákban is lehet kapni gyógyászati segédeszközöket, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Illetve az is kiderült, hogy a témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.