Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Bezárási hullám indult útjára Magyarországon

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány Magyarországon is jelentős károkat okozott, az elmúlt évben ugyanis közel 4000 kiskereskedelmi üzlet döntött a végleges bezárás mellett.


A járvány kezdete óta egyre nagyobb teret kapott az online kereskedelem, illetve a nagyobb alapterületű üzletek és áruházak népszerűsége is jelentősen megugrott, s a járványügyi korlátozások miatt jelenleg is sokkal kevesebb volt van nyitva, mint egy évvel ezelőtt.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A Napi.hu a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog nyomán azt írja, a statisztika alapján már másfél évtizede folyamatos csökkenő tendenciát mutat a boltok száma, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány kezdete előtt még 5-6 százalékos forgalombeli növekedést tapasztalt a kiskereskedelem.

A 2020-ban meghozott döntésekben leginkább a koronavírus-járvány negatív hatásai játszottak szerepet, valamint a járvány terjedésének lassítására hozott védelmi intézkedések, de nagy hatással volt a bezárásokra a lakosság csökkenő vásárlási kedve is.

A statisztika azonban nem biztos, hogy a végeredményt mutatja, hiszen meglehet, hogy a jelenleg zárva tartó üzletek tulajdonosai inkább kivárnak, de az is elképzelhető, hogy csak egy hosszabb szünetet tartanak a járvány idejére, s fontos megjegyezni, az újraindulás is egy költséges folyamat.

Habár több üzlet tulajdonosa is alapozott a karácsonyi tömegre, a tavalyi karácsony idején elmaradt a várt vásárlószám, az ajándékok nem úgy fogytak mint korábban, és az online kereskedelem ismét nagyobb fölényben részesült, mint a kiskereskedelem.

A tavalyelőtti közel 127 ezres boltszám 2020-ban 123 ezresre csökkent, egészen pontosan 3774 üzlet tűnt el a piacról. A szakblog cikkéből kiderült az is, hogy 121 bevásárlóközpontban 6665-re csökkent a boltok száma, mely azt jelenti, hogy 299 üzlet zárt be. A 167 hipermarketben is kevesebb bolt működik jelenleg: 50-nel csökkent a számuk, 2020 végére pedig csak 2930 maradt belőlük.