Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Sokat spórolhat a boltokban, akinek van ideje több helyen vásárolni

Fotó: morrowlight / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 6. - 20:22

A jelentős árkülönbségek miatt több ezer forintot is spórolhat az, aki minden terméket ott vesz meg, ahol az a legolcsóbb.

Az elmúlt években nem tapasztalhattak túl nagy különbséget a fogyasztók, bármelyik üzletbe is tértek be vásárolni, ami azon egyszerű tényből adódik, hogy az élelmiszer kiskereskedelem szereplői folyamatosan figyelemmel kísérték egymást, és reagáltak is egymásra az árváltozásokkal.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Az extrém infláció azonban megtette a hatását: a G7 június 30-án gyűjtött adatai szerint a bevásárlások összköltségét nézve ugyan nem lett nagyobb a különbség a boltok között, az egyes termékek azonban lényegesebb árkülönbséget mutatnak, mint egy éve.

Mindebből az adódik, hogyha valaki elég szabadidővel rendelkezik, hogy végigjárja mind a négy vizsgált üzletet – vagyis az Aldit, a Lidlt, a Tescót és a Penny Marketet -, és minden terméket ott vásárolna meg, ahol az a legolcsóbb, végül 9 százalékkal kevesebbet fizetne ahhoz képest, mintha a legolcsóbb boltba tért volna be vásárolni.

A G7 által összeválogatott 42 alaptermék esetén a júniusi végösszeg már 21-22 ezer forint volt, a fenti módszerrel tehát 2 ezer forintot lehetne spórolni, ami már észrevehető a háztartás kasszáján. Korábban a hasonló trükközésre esély sem lett volna a jóval egységesebb árképzés miatt.

A hírportál szubjektív számításai szerint egyébként jelenleg 29,4 százalékos éves élelmiszer-inflációnál tartunk, tehát „olyan szinten vagyunk, ahol nem érdekes azon elmélkedni, hogy az árstop tényleg fogja-e az áremelkedés pár százalékát”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.