Felborult egy 200 embert szállító hajó, eddig 25 holttestet emeltek ki a vízből

Fotó: Marina Militare
not image

Borbély Fanni

2021.június.14 - 21:05

Több tucatnyi afrikai bevándorló halálától tartanak, miután a jelentések szerint felborult egy őket szállító hajó Jemen partjainál.

A jemeni Lahj tartományban élő halászok az AFP hírügynökségnek elmondták, hogy már 25 holttestet találtak a vízben Ras al-Ara közelében. Egy tartományi tisztviselő szerint a 160-200 emberrel a fedélzetén két nappal ezelőtt felborult egy csónak a térségben.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közölte, hogy ellenőrzi azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy nagyszámú bevándorlót szállító hajó elsüllyedt.

“Az IOM csapatai a helyszínen vannak, és készen állnak a túlélők szükségleteinek kielégítésére”

– írta a Twitteren.

Egy jemeni hírportál, az Aden al-Ghad eközben forrásokra hivatkozva azt állította, hogy akár 150 bevándorló is vízbe fulladhatott. Ras al-Ara egy embercsempészek által használt partszakasz, amely közvetlenül a Bab al-Mandab-szorostól keletre fekszik, amely egy 20 km széles vízi út, mely elválasztja Jement és Dzsibutit, és összeköti a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel.

Az elmúlt években Afrikából több százezer bevándorló – főként etiópiaiak és szomáliaiak – kelt át a vízi úton Jemenbe, hogy megpróbáljanak eljutni a szomszédos Szaúd-Arábiába. Az embercsempészek csónakjai közül a legtöbb túlzsúfolt és nem biztonságos, így az utazás masszív veszélyeket rejt magában.

Jemenben – ahol immár hatodik éve tart a polgárháború – az IOM szerint sok bevándorlót napokig vagy akár hónapokig tartanak fogva az embercsempészek, amíg a családjuk nem fizeti ki a váltságdíjat. A Jemenbe érkező bevándorlók száma a koronavírus-járvány kezdete óta csökkent: idén eddig 5100-an érkeztek, míg 2020-ban 35 ezren, 2019-ben pedig 127 ezren.

Ugyanakkor több mint 32 ezer bevándorló rekedt az országban, mivel a Szaúd-Arábia felé vezető határ le van zárva, és kevés esélyük van a munkára. Jemenben továbbra is pusztít a konfliktus, amely 2015-ben eszkalálódott, amikor a lázadó húszi mozgalom átvette az ország nagy részei feletti ellenőrzést, és a szaúdi vezetésű arab államok koalíciója katonai műveletet indított Abdrabbuh Mansour Hadi elnök uralmának visszaállítására.

A harcok a jelentések szerint több mint 110 ezer ember halálát okozták, és az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válságát idézték elő: 12 millió ember szorul élelmiszersegélyre, és az öt év alatti gyermekek fele alultáplált – írja a BBC.