Tudósok betont készítenek régi, elhasznált gumiabroncsokból

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 2. - 12:20

A használt gumiabroncsok biológiailag nem lebomlóak, és üjrahasznosítás szempontjából sem tűnnek éppen a legjobb választásnak, ám találtak egy új módszert, amivel a helyzet megváltozhat.

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 300 millió hulladék gumiabroncs keletkezik, amelyeket nagyon ritkán hasznosítanak újra, így leggyakrabban szeméttelepeken végzik, ahol komoly tűzveszélyt jelenthetnek.

A Dél-Ausztráliai Egyetem és az RMIT Egyetem kutatói a problémából lehetőséget kívántak kovácsolni, ezért a régi autógumikat finom szemcsékké őrölték, amelyeket a betongyártás során homokból készült aggregátumok helyett használtak fel.

Az innovatív technológia segítségével létrehozott betonlapok gazdaságosnak és még a hagyományos betonnál is tartósabbnak bizonyultak valós körülmények között. A régi gumiabroncsok építőanyagként való újrahasznosításával a kutatók nemcsak az autógumik lerakásának problémáját igyekeznek részben megoldani, hanem a betonipar által okozott környezeti károkat is kezelni kívánják.

A betont nagyon egyszerű előállítani: csak az adalékanyagokat – kőzeteket és homokot – kell összekeverni a cementtel és a vízzel együtt, mégpedig a megfelelő mennyiségben és arányban. Az összetevők nem sokat változnak, mindössze attól függően térhetnek el, hogy éppen milyen szerkezetek, illetve épületek alapegységeinek szánják az anyagot.

Kutatásuk során az ausztrál tudósok a homok közel 20 százalékát morzsolt gumival helyettesítették, amelyet mind a laboratóriumban, mind pedig lakókörnyezetben betonlapok készítéséhez használtak.

Dr. Osama Youssf, a tanulmány egyik társszerzője szerint a megerősített beton számos mérőszám alapján jobbnak bizonyult a hagyományos betonnál, többek között az ütésállóság, a szívósság és a képlékenység, a hő- és hangszigetelés, valamint a súly tekintetében.

Ez kiváló hír mind az újrahasznosítási, mind az építőipar számára, hiszen azt mutatja, hogy a morzsolt gumi kiváló alternatívája a hagyományos betonban jellemzően használt adalékanyagoknak.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja