Betilthatják a ketreces tartást és a kényszertömést az EU-ban

Fotó: PETA
not image

Kornis Vivien

2021. június 13. - 16:37

Az Európai Parlament csütörtökön arra kérte az Európai Uniót, hogy vessen véget a ketreces állattartásnak és a kacsák és libák kényszertömésének, 2027-es határidővel.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az Európai Parlament azután hagyta jóvá az Európai Bíróság elé terjesztett javaslatot, hogy egy polgári kezdeményezés során mintegy 1.4 millió aláírás gyűjt össze rá.

A tilalommal megszűnhet a kacsák és libák “kegyetlen és szükségtelen” kényszertömésének állatkínzó gyakorlata, melynek célja, hogy a madarak mája zsírosabb legyen. A hízott libamáj Franciaországban ínyencségnek számít, de Magyarország is exportálja.

Ha az Európai Bizottság beterjeszti a tilalomra vonatkozó törvényjavaslatot, annak elfogadásához mind az egyes tagországok, mind az Európai Parlament jóváhagyása szükséges. 

Az EU 2012-ben betiltotta a szorosan, ketrecekben tartott baromfik nevelését, ám olyan ketrecekre továbbra is lehetőségeket ad, amelyekben “több hely” jut az egyes állatokra. Ausztria és Luxemburg teljes tilalmat vezetett be a ketreces tartásra, és több ország tervezi, hogy követi őket a tiltással a következő évtizedben. 

Ennek ellenére az EU-ban található nyúlfarmok 90 százalékában még mindig ketrecekben kényszerülnek leélni az állatok rövid életüket, és a tojó tyúkok több mint felét szintén ketrecekben tartották 2019-ben – közölte a Parlament.

Mindez az Európai Parlament szerint “súlyos aggodalomra” ad okot, hiszen az állatok ezekben a ketrecekben arra sem képesek, hogy felálljanak, vagy bármilyen irányba megforduljanak. 

Az EP hozzátette, hogy az állattenyésztőknek megfelelő anyagi támogatásban kell részesülniük az EU részéről ahhoz, hogy az új szabályoknak eleget tudjanak tenni, és az EU-ba exportált állati termékeknek is meg kell felelniük az uniós törvényeknek.