Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Beteltek a börtönök Burundiban, több ezer rabot engednek szabadon

Illusztráció / MTI/EPA/Kurokava Dai
not image

Kolláth Benjámin

2021. március 9. - 22:26

Burundiban 5255 rabot engednek szabadon egy elnöki rendelet alapján, azzal a céllal, hogy enyhítsenek a túlzsúfolt börtönök körülményein.

Az AFP hírügynökségre hivatkozó Africanews az Action by Christians for the Abolition of Torture nevű civil szervezet számai alapján azt írja, hogy a 13200-ra becsült börtönpopuláció 40%-át mentették fel. A kelet-afrikai ország börtöneiben 4100 főre van kapacitás.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Az elnök, Evariste Ndayishimiye rendeletében úgy fogalmazott, „meg van győződve, hogy erre a kivételes és irgalmas cselekedetre szükség van a börtönök telítettségének megszüntetéséhez és az ottani körülmények javításához.

Azokat engedik el, akiknek öt évnél kevesebb volt hátra a büntetéséből, kivéve, ha nemzetbiztonsági okokból, vagy félkatonai szervezethez való csatlakozás miatt ítélték el őket. A korrupciókért bebörtönzötteket is szabadon engedik, amennyiben kamatostul visszafizetik az általuk eltulajdonított pénzeket.

Pacifique Nininahazwe, aki a burundi társadalom egy száműzött tagja, üdvözölte a rendeletet, de hozzátette, a feltételek kényelmesen kizárják azokat, akiket 2015 óta politikai okokból tartóztattak le.