Ezek a betegségek okozhatják a szemhéj állandó rángatózását

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 20:55

Talán mindenkivel előfordult már, hogy indokolatlanul elkezdett mozogni a szemhéjunk – az ártatlan izom-összehúzódásokon kívül azonban más tényezők is előidézhetik ezt a kellemetlen panaszt.

A szemhéjrángás általában előjel nélkül jelentkezik, és gyakran csupán rövid ideig, néhány percig tart, majd el is múlik, ritkább esetben viszont előfordulhat, hogy akár órákon keresztül fennmarad, ekkor krónikussá is válhat az állapot – írja az Egészség Kalauz portál.

Az izom-összehúzódások okát a legtöbb esetben képtelenség megállapítani, mivel teljesen véletlenszerűen történnek, ezért csak kirívó kísérőtünetekkel együttesen érdemes komolyabban kezelni őket.

A szem rángatózásának esélyét megnövelheti az alváshiány, a túlzott mértékű stressz, a szem irritációja, a szem kiszáradása, valamint az is, ha szél, por vagy erős fény ért minket, illetve ha túl sok alkoholt vagy koffeint fogyasztottunk, de gyógyszerek mellékhatásként szintén jelentkezhet ez a fajta izomrángás.

A szemhéj kontrollálatlan mozgása súlyosabb problémára is utalhat, például az agyat vagy az idegrendszert érintő betegségekre, ám nem kell azonnal megijedni, és ezekre a rendellenességekre gondolni, amint nekiáll vibrálni a látószervünk.

Időnként a szemet érintő betegségek vagy sérülések kísérő tünete is lehet a szemhéj görcsös összehúzódása, például a szemhéjgyulladás (blepharitis), kötőhártya-gyulladás is okozhatja, az idegrendszert érintő betegségek közül szemhéjrángást okozhat például a Bell-féle arcidegbénulás, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór vagy a Tourette-szindróma is.

Szerencsére, a szemhéj izmainak görcsös összehúzódása csak nagyon ritkán jelent orvosi vészhelyzetet, orvosi vizsgálatra is csak akkor lehet szükség, ha más tüneteket is tapasztalunk magunkon, mint például ha a szemünk begyulladt, váladékozik, kipirosodik vagy megduzzad, valamint ha az arc más területei is rángatóznak.