Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Berobbant a kolerajárvány Mariupolban, karantén alá helyezték a várost

Helyi lakosok orosz katonai jármûvek mellett haladnak el a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 17-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Megtörtént, amitől mindenki tartott: a kolerajárvány pusztító útjára indult az oroszok által porig rombolt ukrán kikötővárosban.

Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a jelenleg orosz megszállás alatt álló Mariupol városában kitört a kolerajárvány, ami miatt az orosz megszállók karantén alá helyezték az ostromlott kikötővárost.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója az ukrán televízióval megosztotta, Mariupol kénytelen volt felkészülni a kegyetlen járványra, hiszen folyamatosan növekszik a városban a halottak száma, városszerte mindenhol szemét borítja az utcákat, ezeket pedig jelenleg senki sem tudja elszállítani.

Mariupol polgármesterének tanácsadója még a háború elején kénytelen volt elhagyni a várost, azóta pedig rendszeresen jelent a legfrissebb eseményekről, miután a városban még több olyan tisztviselő is tartózkodik, akik beszámolnak a fejleményekről.

Andriuscsenko megosztotta, egyre gyakrabban hallani a városban a kolera szót, főként a helyi tisztviselők és vezetők körében, ám a járvány már szemmel láthatóan elkezdődött, s egyre több megbetegedésről érkezik jelentés.

A polgármester tanácsadója elárulta, több elszigetelt esetről is tudomásuk van Mariupolban, elmondása szerint pedig főként azokon a területeken nagyobb a kockázat a megbetegedésre, melyeket az oroszok porig romboltak és az infrastruktúra jóformán megszánt létezni.

A Guardian a Kyiv Independent legfrissebb jelentése nyomán azt írja, az ukrán egészségügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a folyamatos tömeges temetések, valamint a tiszta ivóvíz hiánya miatt fennáll a kolerajárvány kitörésének veszélye Mariupolban, ám június 1-jén sajnos meg is érkeztek az első jelentések a gyanús megbetegedésekről.