Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Berlin szerint lekerült az Északi Áramlat 2 beindítása az asztalról

Fotó: Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvõ Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdõdött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csõvezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerû leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba. MTI/EPA/Filip Singer
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 21. - 04:58

A német gazdasági minisztérium „megbízhatatlan gázszállítónak” nevezte Oroszországot. 

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték elindítása a német kormány számára most már lekerült az asztalról – közölte pénteken Wolfgang Büchner német helyettes kabinetszóvivő.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

„Ki kell jelenteni, hogy leállítottuk az Északi Áramlat 2 tanúsítását. A projekt újrakezdése lekerült a napirendről” – mondta egy tájékoztatón.

Olaf Scholz német kancellár előzetesen arra figyelmeztetett, hogy „van elég kapacitás”, beleértve a Jamal-Európa vezetéket is, hogy Oroszország teljesítse szerződéses kötelezettségeit – tette hozzá Buechner.

Ezzel egyidejűleg a német gazdasági minisztérium „megbízhatatlan gázszállítónak” nevezte Oroszországot, míg a pénzügyminisztérium képviselője megjegyezte, hogy Wolfgang Kubicki, a Szabad Demokrata Párt frakcióvezető-helyettesének javaslata az Északi Áramlat 2 elindításáról az energiaellátás kihívásokkal teli helyzete közepette „helytelen és kétséges” – írja a TASZSZ

Korábban pénteken Kubicki a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak nyilatkozva azt mondta, hogy „nincs jó ok arra, hogy az Északi Áramlat 2-t ne helyezzék üzembe”.

Németországban az Alternatíva Németországért és a Baloldali Párt képviselői, valamint számos önkormányzati szintű politikus állt ki az Északi Áramlat 2 elindítása mellett. Sőt, Gerhard Schröder volt kancellár is tett ilyen nyilatkozatot, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Németországnak „óriási” következményekkel kell szembenéznie, ha veszni hagyja a projektet. 

Az Északi Áramlat 2 körüli viták azt is tükrözik, hogy a német kormánykoalíció nem pontosan tudja, hogyan kellene kiutat találni a gázellátás útvesztőjéből.