Dollár
382,70 Ft
Euró
392,37 Ft
Font
463,84 Ft
Bitcoin
24,867 $

Beperelte a Xiaomi az amerikai kormányt a kereskedelmi tiltások miatt

not image

Kulcsár Péter

2021. február 1. - 10:20

Korántsem ért véget a kínai mobiltelefon-gyártó és az amerikai állam közti jogi kalamajka, a Xiaomi ugyanis beperelte az Egyesült Államok kormányát, amiért kitiltották őket az országból.

A tiltást még Donald Trump eszközölte Joe Biden beiktatása előtt egy héttel. Az adminisztráció szerint a Xiaomi egy olyan vállalat, ami kapcsolatban áll a kínai kommunista hadsereggel, ezért biztonsági okokból felfüggesztették a kapcsolatokat a céggel.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

A Bloomberg információi szerint a döntés értelmében minden egyes amerikai befektetőnek vissza kell lépnie a Xiaomitól – feltéve, ha az ügyleteket november után bonyolították le. Az érintett cégek között van például a világ egyik legnagyobb chipgyártója, a Qualcomm Inc., valamint a BlackRock Inc., a Vanguard Group Inc. és a State Street Corp. is.

Nem hagyta szó nélkül a szigorú szankciókat a Xiaomi, ugyanis a tegnapi nap folyamán beperelték az Egyesült Államok honvédelmi és államkincstári részlegét, fellebbezve a feketelistázás ellen, mivel véleményük szerint a folyamat alkotmányellenes volt.

“A Xiaomi közvetlen, súlyos és helyrehozhatatlan károkkal szembesülhet, ha a feketelista helyén marad, és korlátozások lépnek életbe” – olvasható a cég hivatalos közleményében.

A kínai gyártók közül a Huawei és leányvállalatai szintén ugyanazon a tiltólistán szerepelnek, mint ahogyan a Semiconductor Manufacturing International Co. félvezetőkkel foglalkozó techóriás, illetve a dróngyártó SZ DJI Technology Co. is.

Joe Bidentől mindenki azt várja, hogy feloldja majd a korlátozásokat, bár nem lesz egyszerű dolga, mivel a törvények hatályba lépése után el kell telnie bizonyos időnek ahhoz, hogy ismét felülvizsgálhassák a körülményeket. Mindeközben a Xiaomi igyekszik megnyerni a pert, ezáltal meggyorsíthatnák a feketelistáról való eltávolítási folyamatokat, így elejét vehetnék a további bevételkieséseknek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.