Szinte lehetetlen feladat beoltani koronavírus ellen az egész világot

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.június.12 - 17:08

Hiába sikerült rekordidő alatt kifejleszteni a koronavírus elleni oltóanyagot, a beadása korántsem bizonyult zökkenőmentesnek.

Kétség sem férhet ahhoz, hogy kizárólag akkor vethetünk véget a világjárványnak, ha a veszélyeztetett korosztály és a krónikus alapbetegségekben szenvedő páciensek megkapják a covid elleni védőoltást.

Miközben Európában és a tengerentúlon jól haladnak a vakcinációs programok, és bár észlelhető visszaesés az oltási kedvben, mégis közelítenek a nyájimmunitás felé, addig a fejlődő országokban szinte tombol a járvány.

Mindez azért lehetséges, mivel a Föld 7,7 milliárd lakosából csupán 1,98 milliárd személy részesülhetett covid elleni oltásban, ami pedig még ennél is lesújtóbb adat, hogy a világ lakosságának 16 százalékához került az összes elérhető vakcina közel 40 százaléka – írta az ABC News.

A kis és nagy országok között egyaránt találhatunk sikeresen immunizáló államokat, mint ahogyan a lemaradók között is. Izraelben például a lakosság 59,3 százaléka átesett a koronavírus elleni vakcinán, míg a Kajmán-szigeteken 59 százalék, a Bermudákon pedig 53,8 százalék ez az arány, mindeközben Kanadában alig 6 százalékról számoltak be a hatóságok.

Szakértők szerint az egyik legnagyobb gondot a vakcinanacionalizmus jelenti, az oltóanyagok eloszlása és disztribúciója ugyanis a nagyhatalmak és a tehetősebb országok kezébe került, ellehetetlenítve ezzel a szegényebb sorsú államok számára, hogy védetté tegyék a lakosságot.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egyértelműen a vakcinanacionalizmust okolja az egyenlőtlenségekért, mivel a gazdag országok fő célként tűzték ki maguk elé a saját lakosságuk minél korábbi beoltását, így lényegében a világ oltóanyagainak többségét gyártó és megvásárló államok kisebb csoportja irányítja a világ többi részének sorsát.

Az időnként felbukkanó új covid-mutációk miatt sem biztos, hogy idejében véget érhet a pandémia, mivel még akkor sem lehet fellélegezhetni, ha az országok elérik a nyájimmunitáshoz szükséges 70-80 százalékos átoltottsági szintet. Igaz, hogy a vakcinagyártók már dolgoznak a módosított, variánsokkal szemben egyaránt hatékony ellenszérumok kifejlesztésében, nem biztos, hogy a jövőben létrejövő koronavírustörzsekkel szemben is hatékonyak lesznek.