Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Tovább nő a benzin nagykereskedelmi ára, a hatósági ársapka védi a fogyasztókat

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 16. - 18:51

15 forinttal emelkedik szerdán a benzin nagykereskedelmi ára, a gázolajé nem változik. 

A holtankoljak.hu arról számolt be, hogy a benzin beszerzési ára 15 forinttal emelkedik, azonban a hatósági ársapka továbbra is érvényes, a gázolaj ára viszont nem változik – írja az Infostart

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

A prémium benzin esetében szinte biztos az emelés, a hagyományos 95-ös kiskereskedelmi ára viszont nem változik a 480 forintban maximalizált benzinárstop miatt. 

Ez már a második hét, amikor többe kerül a benzin a korábbi értékhez képest, a múlt hét szerdán 12 forinttal nőtt az ára. 

A gázolajár a hét közepén nem változik, pénteken valamivel csökkent, így marad 687 forint. 

A hatósági árak nélkül az alábbi átlagárakon tankolnánk normál üzemanyagokat:

  • 95-ös benzin: 649 Ft/liter
  • Gázolaj: 687 Ft/liter

A kormány a legutóbbi rezsicsökkentést védő intézkedésével arról döntött, hogy a benzinárstopot is meghosszabbítják július 1-ig, így majd az üzemanyagról és az élelmiszerről együtt kell dönteniük a nyár közepén. 

Az Európai Unió hatodik szankciócsomagja viszont felrúghatja az egészet, ugyanis embargót vezetnének be az orosz olajjal szemben. Nem véletlen, hogy a magyar kormány nem támogatja a rendelkezést. 

Az EU annyira szeretné, ha drágábban és körülményesebben vásárolhatnának az olajat, hogy még Ursula von der Leyen is Magyarországra látogatott, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon, de nagy előre lépést nem értek el. 

Brüsszel azonban nem tágít, többször kijelentették, hogy hiába a magyar vétó, kitartanak amellett, hogy az olajembargót be kell vezetni. Annyira nem engednek, hogy még a vétó eltörlése is felmerült, azonban eszükbe jutott, hogy az alapszerződés módosítását is meg lehet akadályozni vétóval.