Egyetlen párt sem támogatta a képviselők kötelező védőoltásának javaslatát

Bencsik János független képviselõ felszólal az országos népszavazás elrendelésérõl szóló elõterjesztés vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. MTI/Kovács Tamás
not image

Takács Petra

2021. december 7. - 19:18

Süket fülekre talált Bencsik János javaslata, a képviselők ellenzik, hogy kötelezővé váljon számukra is a koronavírus elleni védőoltás.

Egyelőre nem lesz kötelező a védőoltás a képviselők számára, ugyanis egyetlen párt sem támogatta Bencsik János határozati javaslatát – közölte a Telex. Mindössze dr. Fülöp Erik független képviselő értett egyet azzal, hogy a képviselőknek példát kellene mutatniuk a lakosságnak.

A javaslat megfelelő támogatás hiányában napirendre sem került, bár korábban az MSZP azt kommunikálta, ők olyannyira egyetértenek a kezdeményezéssel, hogy megszüntetnék azon képviselők megbízatását, akik nem veszik fel az oltást év végéig.

Kevésbé meglepő a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom álláspontja, ők ugyanis korábban is ellenezték, hogy bárki számára kötelezővé váljon SARS-CoV-2 fertőzés elleni vakcina elfogadása.

Bencsik János úgy nyilatkozott, ha egy bolti eladó vagy buszvezető számára kötelezővé lehet tenni az oltást, akkor a képviselőknek is felelősséget és példát kell mutatniuk. Úgy véli, egyetlen törvényhozó sem állhat a törvények felett.

A jelenlegi szabályozás értelmében csupán az Országgyűlés Hivatalának parlamenti alkalmazottai számára kötelező az oltás, a képviselők azonban saját belátásuk szerint dönthetnek.