Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Belgium sokkal szigorúbban büntetné az online zaklatást

TÉMÁK:
#Belgium
Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A lépés célja, hogy az online platformok biztonságosabbá váljanak azáltal, hogy fokozottabban ellenőrzik az ott végbemenő tevékenységeket.

Egy új törvényjavaslat szerint immár az online zaklatást, s azon belül a doxolást (személyes információk összegyűjtése és publikus közzététele), valamint a nem kívánt szexuális tartalmú fotók küldését is szigorúbban fogják büntetni Belgiumban.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Ez azt jelenti, hogy most már az is 3 év börtönt kockáztat, aki egyetlen, ilyen jellegű nem kívánt képet küld el valakinek az interneten keresztül, de a büntetés 5 évre emelkedhet, ha az elkövető ismerte az áldozatot, és akár 20 évre is, ha az áldozat kiskorú.

A lépés célja, hogy az online platformok biztonságosabbá váljanak azáltal, hogy fokozottabban ellenőrzik az ott végbemenő tevékenységeket, az áldozatok számára pedig egyszerűbbé tegyék, hogy jelenteni tudják az illegális tartalmakat.

A Plan International szervezet szerint tízből hat 15-25 év közötti nő tapasztalt már online zaklatást, ám az ehhez köthető bejelentés megtétele nem volt túl egyszerű, a módosítással azonban ezt már online is meg lehetne tenni, amely sokat javítana a helyzeten – írta a The Brussels Times.

Liesbet Stevens professzor szerint ez azzal jár majd, hogy a hatóságoknak sokkal több munkájuk lesz egy-egy ügy kivizsgálásakor, így arra is megoldást kell találni, hogy mindez kivitelezhető legyen, különben az egész egy „zsákutca” marad.