A belga rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a korlátozások miatt tüntetők ellen

A kötelezõ védõoltás, az oltást felvételét igazoló "útlevél" és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 5-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
not image

Borbély Fanni

2021. december 6. - 05:51

A belga rendőrség vasárnap vízágyút és könnygázt is bevetett a korlátozások ellen tüntetőkkel szemben.

A koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt a belga kormány szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetett be, ennek okán pedig vasárnap tüntetők vonultak az utcákra Brüsszelben, s bár eleinte békésnek indult a demonstráció, végül néhány tüntető randalírozásba kezdett.

A tüntetők a pénteken bejelentett új, szigorított korlátozó intézkedések ellen tüntettek, és több “Szabadság! Szabadság!”, valamint “Együtt a szabadságunkért, a jogainkért és a gyermekeinkért” feliratú transzparensekkel vonultak Brüsszel utcáin. Néhány tüntető olyan feliratú transzparensekkel jelent meg, melyek elítélték a koronavírus elleni oltások kötelezővé tételét.

S bár a vasárnapi, eleinte békés tüntetés nagyobb tömege már elkezdett elszállingózni, megjelent mintegy 1000 agresszív tüntető, akik egyenesen nekirohantak az az Európai Bizottság épületéhez vezető utat lezáró rohamrendőri kordonnak – írja a Global News.

A rendőröknek sem kellett több, miután az agresszív tüntetők különböző tárgyakat, köztük szemetet és egy kerékpárt is dobáltak feléjük, ráadásul egyesek még petárdáztak is és fáklyákat gyújtottak. Erre válaszul a rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be a tüntetők ellen; sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A belga intézkedések értelmében, a maszk beltéri viselésre vonatkozó kötelezettséget 6 éves kortól a gyermekekre is kiterjesztik, az oktatási helyiségeket a megnövekedett testhőmérséklet mérésére alkalmas műszerrel kell felszerelni. Az óvodák és az általános iskolák számára a karácsonyi szünet egy héttel korábban, már december 18-án megkezdődik, a közép- és felsőoktatásban csak a tanórák felét lehet tantermi részvétellel megtartani.