Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
19,034 $

Újabb információk a békési gázmezőről, Orbán Viktor megbízást adott a főispánnak

Krakkolóüzem a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 13. - 22:37

Magyarország nem rendelkezik akkora gázmezőkkel, mint Oroszország vagy a közel-keleti országok, de ebből a kevésből igyekszik mindent kihozni az ország.

Különösen a mostani energiaválságban fontos, hogy minél több energiahordozója legyen egy államnak, nem véletlenül döntött úgy a kormány is, hogy a Békés megyébe található gázmezőn projektet indít.

Soron kívül Szalagkorlátnak csapódott egy fiatalokkal teli kisbusz az M7-esen, elaludhatott a sofőr

A Corvinusnak nevezett projekt első számú célja, hogy a földgázvagyont és a kondenzátumot (könnyűolaj) kutassák, valamint a 3700-4500 méteres mélységben található nyékpusztai földgázmezőn termelésbe állítsák.

A 24.hu beszámolója szerint ráadásul Orbán Viktor személyesen jegyzett egy Magyar Közlönyben közzétett rendeletet, amelyben a Corvinus projektet kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítják, az azzal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint rövidesen a kút lemélyítése és a gázinfrastruktúra kiépítése is megtörténhet, amelynek köszönhetően a békési kitermelés nagyban hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A minisztérium ezen felül jelezte, helyi vállalkozókat is bevonnak a tevékenységbe, valamint új munkákat teremtenek, ez pedig a gazdaságot is élénkítheti. Mint írták, az ásványvagyon értékesítése után az érintett települések jelentős iparűzési adóbevételhez jutnak.

A rendeletben szereplő mellékletből kiderül, hogy a kormány döntése érinti Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő külterületein lévő ingatlanokat is.

Mint a 24 kiemeli, azokon a kutak fúrásánál, a vezetékek, azokhoz kapcsolódó felszíni létesítmények építésénél nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nem kell lefolytatni településképi véleményezési eljárást és nincs helye településképi bejelentési eljárásnak a beruházás közérdekű mivolta miatt.

A jelentős projekt koordinációs feladataira pedig nem mást, mint a Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt jelölte ki Orbán Viktor, aki valamennyi közigazgatási ügyet el kell, hogy intézzen a földgázmezővel összefüggésben.