Átalakulás jöhet a háziorvosi rendszerben

Fotó: Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója sajtótájékoztatót tart a családorvosok világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 19-én. MTI/Soós Lajos
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 19:27

Véleménye szerint meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél jobban csökkenteni tudják a szakrendelők és a kórházak terheit.

Az országos kollegiális vezető háziorvos kifejtette, miszerint meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva, ennek kapcsán úgy gondolja, jelenleg ez nem optimális.

Hozzátette, meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, mindemellett lehetővé tenni, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről és a kórházakról.

Békássy Szabolcs szerint az lenne a cél, hogy például az a háziorvos, akinek diabetológus szakvizsgája van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, ezáltal ne kelljen a szakrendelőbe küldeni őket. Úgy véli, a kormányzati akarat is megvan, de forrásokra és döntésekre még szükség van ehhez – számolt be az Infostart.

„Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – mondta.

Interjúja során azt is elmondta, ha egy alapellátásban dolgozó többféle szolgáltatást tud nyújtani, az növeli majd a szakma presztízsét, vagyis vonzóbbá válik a fiatalok számára, amely az egyre nagyobb gondot jelentő háziorvoshiányra is megoldás lehet.