Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

A bejgli ára is az egekben, 4500 forintot is elkérhetnek a dió kilójáért

Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha már minden más is, a bejgli is brutálisan drágult: már tavaly is feltűnően nagyon ugrott a bejgli ára, idén azonban még a korábbinál is jelentősen drágább az ünnepi csemege.

A hagyományos karácsonyi menü sokak számára igen komoly kihívást jelenthet idén, hiszen minden egyes alapanyag brutálisan drágult, sőt: egyes fővárosi piacokon 4500 forintot is elkérnek kilónként a dióért. Szakemberek azonban rámutattak, semmi nem indokolja, hogy ilyen hihetetlen mértékben drágult a bejgli.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva osztotta meg, hogy nem jó szezont zártak a magyar diótermesztők, ugyanis egyrészt az időjárás csökkentette a termés mennyiségét, másrészt pedig a jelentős importnyomás miatt idén még a tavalyinál is kevesebb pénzt kaptak a termésért.

A magyar dióültetvényeken az alelnök szerint gyenge, vagy közepes volt a termés, s bár az év első felében még azt gondolták, jó szezonjuk lesz, a nyáron tapasztalt hosszas szárazság miatt kevesebb lett a hozam. Kelemen Péter rámutatott, az ültetvényeknek csupán töredéke öntözött Magyarországon, így a nyári kánikula és a maroknyi csapadék miatt kevés lett a termés.

Noha a darabszámmal nincs probléma, a dióbél mérete szembetűnően kisebb, így az összetermés súlya is bőven elmaradt az átlagtól, ennek ellenére a termelői árak meglepő módon inkább lefelé indultak el: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a múlt hét folyamán 2800 forintos kilónkénti áron ment a Budapesti Nagybani Piacon a hazai dióbél.

A tavalyi árakhoz képest ez 14 százalékos csökkenést jelent, amit Kelemen Péter azzal magyarázott, hogy az utóbbi időben jelentős mennyiségű héjas dió érkezik az Egyesült Államokból és Chiléből, így az EU-s piac is megborult. A szakértő ugyanakkor kiemelte, ez nem vonatkozik a fogyasztói árakra, sőt: a tavalyi szinthez képest még drágább a hazai dió a boltokban. Egyes fővárosi piacokon pedig már 4500 forintot is elérnek kilónként a dióért.