Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $

Bejelentette a gazdaságélénkítő csomag második szakaszát a kormány

not image

Nagy Noel

2020. április 6. - 13:28

A koronavírus-járvány következtében számos gazdasági szektor bajba jutott az országban, valamint emberek tízezreit fenyegeti, hogy elvesztik az állásukat.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak márciusban 30-40 ezer állás szűnt meg, ezért a kormány egy 1345 milliárdos járványügyi alapot fog létrehozni, amibe különböző vállalatok, bankok befizetéseit várják. Korábban a gazdaságélénkítő csomag első szakasza kereteiben a kormány egyik fő intézkedése a hitelfizetési moratórium volt magánszemélyek és vállalkozások részére, december 31-ig.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Ma délben Orbán Viktor ennek a gazdaságélénkítő csomagnak a második szakaszát jelentette be, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök közölte, „amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoz létre a kormány”. Az akcióterv három szakaszának megvalósításához a GDP 18-20%-át fogják átcsoportosítani és eltérnek az idei költségvetésre meghatározott 1%-os államháztartási hiánytól, 2.7%-ra emelve azt.

A mai bejelentésben öt fő pillért nevezett meg, ami szükséges a gazdaság beindításához. Először is a munkahelymegőrzés céljával a munkaadóktól átvállalják a bérköltségek egy részét, ha a munkavállalókat részmunkaidőben foglalkoztatják. A miniszterelnök szerint: „Ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz”.

A munkahelyteremtés érdekében 450 milliárd forint értékben fognak beruházásokat támogatni, míg a vállalatok finanszírozása kapcsán 2000 milliárd forint értékben biztosítanak kamat- és garanciatámogatott hiteleket a magyar vállalkozások számára.

Azokat az ágazatokat, amelyeket a koronavírus a leginkább falhoz vágott pedig kiemelten fogják támogatni, segítve ezzel újraindulásukat. Ezek többek között a turizmus, az építőipar, a filmipar, a mezőgazdaság, a logisztika, az élelmiszeripar és a közlekedés.

Végezetül pedig a nyugdíjasok védelmének érdekében a 13. havi nyugdíj négylépcsős visszavezetése: ez úgy fog a gyakorlatban kinézni, hogy 2021 februárjában, a januári nyugdíj mellé plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni az idősek, majd ezt 2024-ig minden évben egy héttel növelik, így erre az évre már egy teljes hónapnyi extranyugdíjat fognak kapni az idősebb magyar állampolgárok. Orbán úgy fogalmazott az intézkedés kapcsán, hogy „most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem”.

A miniszterelnök a bejelentés során kijelentette, hogy „Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra”. A továbbiakban a csomag második szakaszának részleteit a felelős miniszterek, elsősorban Varga Mihály, Palkovics László és Bártfai-Mager Andrea fogják ismertetni.