Bejelentést tett a Magyar Posta, januártól áremelkedések várhatók

not image

Nagy Noel

2020.december.18 - 05:49

2021. január elsejétől kezdve emelkedni fog a levéltermékek és a kapcsolódó többletszolgáltatások ára a postákon, mely a leggyakrabban használt, legfeljebb 50 grammos belföldi közönséges levelet is érinti többek között.

2021. január elsejétől kezdve emelkedni fog a levéltermékek és a kapcsolódó többletszolgáltatások ára a postákon, mely a leggyakrabban használt, legfeljebb 50 grammos belföldi közönséges levelet is érinti többek között.

Az 50 grammos belföldi levél díja összesen 10 forinttal emelkedik, így egy egyszerű levelet 145 forintért lehet majd a postán feladni – írja a Blikk. Az elsőbbségi levél ára is emelkedni fog január elsejétől, szintén 50 grammig 200 forintra növekszik, mely 15 forintos áremelkedést jelent.

Az azonosított levél azonban valamennyivel olcsóbb lesz a hagyományos levélfeladáshoz képest, ugyanis egyenként 5 forinttal, tömeges feladás, vagyis 200 darab feletti feladás esetében pedig 2 forinttal lesz kevesebb, mint a hagyományos, ám ezen szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy a feladók elektronikusan adják fel a levelet, melyeket a Posta vonalkód alapján azonosít, és értesíti a feladót, amennyiben sikertelen a kézbesítés.

A nagyobb, 500 grammig terjedő súlyú nem elsőbbségi levél feladása 40 forinttal drágul, 430 forintra, elsőbbségi esetében 55 forinttal, 570 forintra. Ez a 2000 grammig terjedő leveleknél drasztikusabb, a nem elsőbbségi levél 125 forinttal, 1310 forintra emelkedik, míg az elsőbbségi leveleknél 160 forintos a drágulás, és 1650 forintba fog kerülni a levél feladása.

Mint a lap is írja, a levélhez kapcsolódó többletszolgáltatások tarifája is változik, viszont szembetűnő az árelőnye az elektronikus feladásnak a hagyományoshoz képest. Míg a papíralapú 45 forinttal drágul, és 485 forintra lesz, addig az elektronikus feladás 445 forintba kerül. A tértivevényes szolgáltatásnál is érezhető a különbség, míg a papíralapú 325 forintba, addig az elektronikus 305 forintba fog kerülni.

Január elsejétől további nagyon fontos változás, hogy a belföldi tértivevényes leveleket már csak elektronikus adatokkal továbbítja a Posta, azaz nem csatolja hozzá a zöld tértivevénylapot – emeli ki a lap. Az azonban megjegyzendő, hogy az elektronikus feladás nem kötelező, így amennyiben az ügyfelek a papíralapú változat mellett döntenek, akkor dönthetnek arról, hogy papíron vagy e-mailen kérik a kézbesítési információkat.

A Magyar Posta azonban megjegyzi, hogy az elektronikus adattal feladott küldeményekről a papíron visszakért igazolás díjköteles lesz. Megjegyzik, a postai díjak a vállalati ügyfelek számára is módosulnak, amely áremelkedés mértéke átlagosan mintegy 8.5 százalék lesz.