Bejelentés: nem tervezik lezárni az országot, marad a védettségi igazolvány, érkezhet a 12 év alattiak vakcinája

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra
not image

Takács Petra

2021. szeptember 15. - 11:03

Magyarország kormánya bejelentette, továbbra sem tervezik lezárni az országot, ami az egyik legnyitottabb Európában.

A szerda délelőtt tartott sajtóeseményen elhangzottak szerint a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi január első napjáig, ám ettől független továbbra is lehetségesek az olyan események megtartása, mint például a tüntetések.

Magyarország kormánya szakértőkkel közösen megállapította, a negyedik és az azt követő hullámok el fognak térni a következőktől, köszönhetően a beadott oltásoknak, ugyanakkor még mindig van 400 000 60 év feletti ember, aki nem vette fel a vakcináját.

A harmadik oltás felvétele elérhető, 4 hónap után lehetséges, vagy orvosi javaslatra akár előbb is. 6 hónap után pedig kifejezetten ajánlott a harmadik oltás felvétele, amire már hosszú hetek óta lehetőséget ad a kormány.

Ahogyan Gulyás Gergely miniszter fogalmazott, „ha az oltás működik, az ország is működik”. Nem tartják kizártnak, hogy a védettségi igazolványnak később ismét nagyobb szerepe lehet, de jelenlegi intézkedéseket elegendőnek látják, tehát a kártya továbbra is használatban marad.

Az elhangzottak szerint bőven van elegendő vakcina további oltásokra, miközben újabb szállítmányok érkeznek. Összesen 3,3 millió oltás áll rendelkezésre a Pfizer és a Moderna oldaláról. Astra Zenecából 1,5 milliót tartanak raktáron, amelyek szintén felhasználhatóak, ugyanez a Janssen esetében 300 000 adagot jelent, míg Szputnyikból 77 000 maradt. A kínai Sinopharm-ból is bőven van még, összesen 2,6 millió.

Itt vannak a napi vírusadatok: 12 új elhunyt, 40-en vannak lélegeztetőgépen

Kiderült, hogy Magyarország igényt tart a Pfizer 12 év alattiak vakcinájára, tehát, ha az elérhetővé válik az uniós beszerzésen keresztül, szintén érkezhet belőle szállítmány, így a még fiatalabbak is olthatóvá válnak.