Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Beharangozó: Under the Banner of Heaven a Disney+-on

Fotó: Disney+
not image

Borbély Fanni

2022. július 5. - 17:55

A rövidesen a Disney+ kínálatában is elérhető minisorozat lépésről lépésre vezeti be a nézőt a mormonok világába, s történelmük olyan zugaiba, melyek eddig rejtve maradtak a kíváncsi szemek előtt.

Az Under the Banner of Heaven Jon Krakauer bestseller krimije által inspirált sorozat, melyben azokat az eseményeket követhetjük nyomon, melyek Brenda Wright Lafferty és kislánya meggyilkolásához vezettek 1984-ben a Utah állambeli Salt Lake Valley egyik külvárosában.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Miközben Jeb Pyre nyomozó a Lafferty családban történt események után nyomoz, elhantolt igazságokra derül fény az LDS vallás eredetéről és a rendíthetetlen hit erőszakos következményeiről. A tények, melyeket Pyre, a hívő mormon feltár, arra készteti, hogy megkérdőjelezze saját hitét.

A mormonok

Az emberek többsége általánosságban szinte semmit sem tud a mormonokról, maximum onnan lehetnek ismerősek, hogy egyre nagyobb számban érkeznek Magyarországra, s a közösségi média erejét kihasználva próbálnak eljutni minél több emberhez: felajánlják segítségüket, ha angol nyelvtanulásról van szó, de ha kell, akár faleveleket is sepregetnek, mindezt a közösség építésének jegyében.

Vannak olyanok is, akik egészen komoly tudással rendelkeznek a mormonok vallásáról, ám még nekik is nagyon sok újat mondhat Jon Krakauer 2003-ban megjelent, epikus és igaz történeten alapuló krimi könyvének minisorozat-adaptációja, az Under the Banner of Heaven.

A minisorozatban olyan meglepő tényeket tár elénk az alkotó, melyek többsége legkevésbé sem mondható kellemesnek: a produkció ugyanis szépen lassan, kézen fogva vezeti be a nézőt a mormon egyház gyakorlataiba, s olyan zugaiba, melyek eddig rejtve maradtak a kíváncsi szemek előtt.

Igaz történet alapján, egy olyan ember tollából, aki maga is mormon volt

A sorozat egyik érdekessége a sok közül, hogy az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Dustin Lance Black tollából pattant ki, aki egyébként maga is mormon volt, ám még tinédzser korában elhagyta az közösséget, mert nem tudott azonosulni a vallás mögött húzódó sötét titkokkal.

Az is sokat elmond, hogy a főszereplőt megformáló Andrew Garfield – akit a legtöbben Pókemberként ismernek – nemrég bejelentette, hogy egy időre visszavonul, e döntésben pedig igen komoly szerepet játszott, hogy az Under the Banner of Heaven című sorozatban elvállalta a főszerepet: Garfield úgy nyilatkozott a sorozatról, hogy már az első két rész is olyan nagy hatással lesz a nézőkre, hogy garantáltan a szívünkhöz kapunk majd a jelenetek láttán.

Habár a sorozat április 28-án debütált a Hulun, a Disney+ kínálatában Magyarországon is elérhető lesz július 27-től, ráadásul remek hírrel szolgálhatunk, hiszen a streamingszolgáltató nem hetente fogja bemutatni az új részeket, hanem egy az egyben megnézhetjük a minisorozatot, az elsőtől az utolsó részig. Mi már alig várjuk, a sorozat Disney+-os debütálását követően pedig egy kritikával is érkezünk majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.