Beépültek a kábítószer-kereskedők közé, véletlenül egymást lőtték le

Manila, 2019. december 31. Tûzijátékkal köszöntik az új évet Manilában 2020. január 1-jén. MTI/EPA/Mark R. Cristino
not image

Nagy Noel

2021. február 27. - 21:22

Egy titkos hadművelet keretében, egymás tudtán kívül járt el a Fülöp-szigeteki Rendőrség (PNP) és a Fülöp-szigeteki Kábítószer-ellenes Ügynökség (PDEA), melynek az lett a végeredménye, hogy egymást lőtték le a szervezet tagjai.

Tűzharcba keveredtek a szervezetek tagjai szerda este a Quezon városában található egyik pláza közelében – írja a Rappler. A helyzet abszurditását és tragikomikusságát jelzi, hogy a PNP és a PDEA gyakorlatilag az arcai annak a keresztes-hadjáratnak, melyet Rodrigo Duterte elnök indított a kábítószer-használók és terjesztők ellen.

A PNP egy titkos hadműveletet indított, melynek keretében egy népszerű bevásárlóközpont parkolójában, civilnek álcázva magukat kívántak kábítószert vásárolni. A hadművelet célja értelemszerűen a rajtaütés volt, hogy jelvényüket felmutatva le tudják tartóztatni a drogterjesztőt.

Arról azonban nem volt tudomásuk, hogy a PDEA ezzel párhuzamosan szintén egy titkos hadműveletet indított, melynek keretében a vásárlókon kívántak rajtaütni, ezért ők meg terjesztőknek adták ki magukat.

A sors furcsa fintora, hogy az élet összefújta a két titkos hadműveletet, mely végül vérontásba fulladt. A PNP állítása szerint a PDEA titkos emberei nyitottak először tüzet, ám erre a PDEA vezetője nem volt hajlandó válaszolni, mint mondta, majd a közös belső vizsgálaton kiderül az igazság.

A vérontás következtében legalább két rendőr életét vesztette, három rendőr és két PDEA ügynök megsérült, és még egy civil is áldozatul esett, akit szintén kórházba szállítottak sérülésekkel. A lövöldözés nem kis pánikot okozott a környéken, sokan azóta sem merték elhagyni otthonukat.

A Rappler megjegyzi, hogy ez a lövöldözés nagyon súlyos kérdéseket vet fel arra vonatkozóan, hogy a PNP és a PDEA egyáltalán a saját protokolljaikat követik-e, hiszen a rendőrségnek kötelessége a PDEA-t értesíteni minden kábítószer-ellenes hadműveletről, mely szemmel láthatóan elmulasztásra került.