Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Komoly drágulás várható a baromfihúsok terén

A baromfihús származási országát táblán jelölik a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön, ahol a tudatos vásárlói magatartás erõsítésérõl tartottak sajtótájékoztatót 2020. július 13-án. Július 15-tõl a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, illetve eredetének helyét is táblán kell jelölni, és egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlóját is. A nem elõrecsomagolt zöldség és gyümölcs esetében a származási országot jelenleg is fel kell tüntetni szövegesen, de július 15-tõl az országzászlót is meg kell jeleníteni, amennyiben a származási ország Magyarország. A szabályozás a termelõi piacokat nem érinti. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jelentősen emelkedtek a takarmányárak szeptember óta, valamint számos olyan körülmény uralkodott el a baromfipiacon, amelynek árrobbanást kellett volna eredményeznie.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában fejtette ki, hogy minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – idézte a Napi.hu.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Csorbai szerint a takarmányárak 30-35 százalékos emelkedésén túl az energia- és a munkaerőárak növekedése sem jelenik meg a jelenlegi húsárakban, ráadásul a magyar baromfipiacra egyszerre csapott le a COVID-19 és egy súlyos madárinfluenza-járvány.

Ráadásul a koronavírus miatt a piac 25-30 százalékát kitevő szállodákat, éttermeket, kávézókat tömörítő úgynevezett HoReCa-szektor teljesen leállt, így minden termékpályán felhalmozódtak a készletek és megteltek a hűtőházak.

A madárinfluenza az exportnak adott egy jókora pofont azzal, hogy a korlátozások következtében több exportpiac megszűnt, ami szintén a készletek növekedéséhez vezetett. És akkor még ezt az állapotot fejelte meg a takarmányárak növekedése.

Csorbai elmondása szerint viszont a termelők által remélt áremelést a piac szimplán visszautasította, mivel a megmaradt készletek gyengítették a keresletet. Egy dolog mentette meg a magyar baromfipiacot, hogy a lengyel, francia, német piacokra is lecsapott a madárinfluenza.

Ez lehetőséget nyitott a magyar piaci szereplőknek a téli, kora tavaszi időszakban, a megnövekedett keresletnek köszönhetően pedig emelkedni tudtak az átadási árak. Csorbai szerint ez azért jött jól, mert lehetőség volt az árakat felnyomni, különben sokan abba hagyták volna a baromfizást.

Csorbai szerint mintegy 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak és bár az nem derül ki, hogy erre sor fog-e kerülni, a piaci szabályok alapján nem kizárható, hogy árrobbanás várható a baromfihúsok terén.