Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Komoly tettet hajtott végre a Barcelona sportigazgatója a bérkeret csökkentésével

Fotó: EPA/Enric Fontcuberta
not image

Nagy Noel

2022. január 12. - 21:45

Mateu Alemany, a Barcelona sportigazgatójának elmúlt pár hónapja komoly munkával telt, de kisebb csodát csinált.

Josep Maria Bartomeu elnökség gyakorlatilag falhoz vágta a klub pénzügyeit, a hihetetlen túlköltekezés és az irreális bérek miatt majdnem csődbe ment a klub és közvetett módon legnagyobb értéküket, Lionel Messit is emiatt bukták el.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Joan Laporta érkezése óta az elnökség elhatározta, hogy komoly reformok érkeznek a klubban, amelynek végrehajtásában Mateu Alemany volt az egyik kulcsszereplő – írja elemzésében a Sport.es. Ennek pedig komoly eredményei lettek, ami már új lehetőségeket ad a klubnak.

Már a nyári átigazolási időszak idején megkezdődött ez a munka, ugyanis Memphis Depay, Sergio Agüero és Eric Garcia érkezése ingyen történt meg, a fizetéseik sem voltak kolosszálisak. Emerson Royal volt az egyetlen, akiért átigazolási díjat fizettek, azonban őt még a nyáron tovább is adták.

Lionel Messi távozása ugyan traumatikus volt a klub tekintetében, viszont kétségtelenül hatalmas bértömeget szabadított fel. Antoine Griezmann távozása is küszöbön van, akivel további 21 millió eurós éves bér válik szabaddá.

Sergio Busquets, Gerard Piqué és Jordi Alba, a klub veteránjai belementek a fizetéscsökkentésbe, ami szintén fontos a klub pénzügyei tekintetében. Sergi Roberto esetében is erre lehet számítani, ott még nincs meg a pontos megállapodás.

Így érkeztünk el a téli átigazolási időszakhoz, ami két fontos húzást hozott Alemany részéről: egyrészt sikerült kikölcsönöznie Coutinhót, aki az Aston Villa játékosa lett szezon végéig egy 40 millió eurós opciós joggal, míg Samuel Umtitivel sikerült egy jóval kisebb fizetést biztosító szerződést kötniük, ami bár érthetetlen, de fontos húzás volt a költségek tekintetében.

Nem érdemes arról sem elfeledkezni, hogy Ousmane Dembélé, Frenkie de Jong és Marc-André ter Stegen távozása is ott lóg a levegőben, ami további bértömeget szabadít fel, ennek pedig csak egy kis része menne el Gavi vagy Araujo hosszabbítására.

Amit Mateu Alemany az elmúlt hónapok során végrehajtott, az maga volt a csoda és stabilabb pénzügyi pályára állíthatja a Barcelonát. Ferran Torres érkezése ugyan felemészti a siker egy részét, de így lehetőség nyílik a katalánoknak újra erősíteni a keretükön, ami kulcsfontosságú lenne jelen helyzetben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.