Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Csak kevesen ismerik a bárányhús egészségügyi előnyeit

Fot: Unsplash/Kyle Mackie

Szabó Kata

2022. augusztus 5. - 23:48

A bárányhús gazdag fehérje-, ásványi anyag- és vitaminforrás, amely számos előnnyel jár az emberi egészségre nézve

A bárányhús (verywellfit) az egyik legjobb minőségű fehérjeforrás, ami fontos az izomtömeg fenntartásához, különösen az idősebb felnőtteknél, ugyanis az elégtelen fehérjebevitel felgyorsíthatja és súlyosbíthatja az időskori izomvesztést.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

Sportteljesítmény

Emellett a bárányhús kilenc, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat is tartalmaz. Ezen hústípus, vagy más magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása az egészséges étrend mellett segíthet az izomtömeg megőrzésében, ezért a bárányhús nagyon alkalmas a rendszeresen sportoló emberek vagy a műtét utáni betegek számára is.

A bárányhús nemcsak az izomtömeg fenntartásában segít, hanem javítja az izomműködést is. Tartalmaz béta-alanin aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van a karnozin előállításához, amely anyag fokozza az izomműködést, csökkenti a fáradtságot és javítja az atlétikai teljesítményt.

A fentiek miatt a bárányhús, illetve a béta-alaninban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása kifejezetten előnyös a sportolók vagy testépítők számára, hogy javítsa az izomtömeget, növelje az állóképességet és biztosítsa a rugalmasságot a szervezet számára.

A vérszegénység megelőzése

A vérszegénység gyakori állapot, amelyet az alacsony vörösvérsejtszám és a vér oxigénszállító képességének csökkenése okoz, tünetei pedig jellemzően, hogy az ebben szenvedő emberek fáradtak és gyengék lesznek.

A vérszegénység fő oka a vashiány, ám megfelelő étrenddel könnyen elkerülhető, utóbbinak pedig hasznos eleme lehet a bárányhús fogyasztása, ami az egyik legjobb vasforrás. A bárányhús rendszeres fogyasztása javítja a vas felszívódását, jótékonyan hat a tápanyagok felszívódására és megelőzi a vérszegénység kialakulását is.