Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

A bankrendszerünk továbbra is a bizalmon és a hiten alapszik

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ám az utóbbi években ez sok esetben megingott, hiszen nem egy nagy nevű pénzintézetet láthattunk összeomlani, vagyis adódik a kérdés, tényleg biztonságban van-e a betétünk.

Sokan tartják bankban a pénzüket és a megtakarításukat, mert azt gondolják, ott nagyobb biztonságban van, mint bárhol máshol, ráadásul így folyamatosan nyomon követhetik a kamatozást, és akkor nyúlhatnak hozzá, amikor csak szeretnének.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Az utóbbi években azonban a bankokba vetett bizalom sok esetben megingott, hiszen nem egy nagy nevű pénzintézetet láthattunk összeomlani, amely által adódik a kérdés: tényleg biztonságban van a betétünk?

Elsőként fontos megemlíteni, hogy az átlagember megtakarításai fizikailag nincsenek is a bankban, hiszen azt a pénzeszközt maga az intézmény használja, és kölcsönadja másoknak, ezzel szerezve bevételt magának – írta a divany.hu.

Ám a bankokban egy bizonyos mennyiségű készpénzt tartalékolni kell, ezt hívják tőkekövetelménynek, és ennek nagysága a törvényeknek megfelelően változik. Amerikában a nagy bankoknál ez csupán a náluk elhelyezett értékek 10%-át teszi ki, a többi 90% pedig hitelben van, és valaki épp abból vesz házat, autót, stb.

A gond ott kezdődik, amikor az emberek nagy számban elveszítik a bizalmukat egy bankban, és mindenki azonnal ki akarja venni a pénzét. Ha ez nagyarányú, akkor a bank akár átmenetileg össze is omolhat, képtelenné válva arra, hogy az ügyfeleinek kifizesse pontosan azt (plusz a kamatok), amit betettek a bankszámláikra. Vagyis a bankrendszerünk továbbra is a bizalmon és a hiten alapszik.