Csőd szélére került a világ legrégebbi bankja

Fotó: Twitter/Marco Travagilo
not image

Nagy Noel

2021. október 25. - 16:37

Rossz hír érkezett azoknak, akik abban reménykedtek, hogy sikerült megmenteni a világ legrégebbi bankját és megőrizni történelmi emlékét.

Az Euronews alapján a Növekedés.hu arról számolt be ugyanis, hogy az olasz gazdasági minisztérium és az UniCredit egyöntetűen bejelentette, nem sikerült megállapodni a Monte dei Paschi di Sienával.

A szóban forgó bank már 15 éve a szakadék szélén táncol, ezért most különösen érzékenyen érinti őket a hír, hogy nem sikerült megállapodni a felvásárlásról.

A Monte del Paschi di Siena pénzintézetet még Siena városállam magisztrátusa alapította közel 550 éve, 1472-ben, akkor jótékony zálogházként az uzsorakölcsön alternatívájának.

Nehezíti a bank helyzetét az is, hogy az idei pénzügyi kimutatások lezárásával távoznia kell a bank 64 százalékát irányító gazdasági és pénzügyminiszternek az unióval kötött megállapodás értelmében.

Ezen helyzet elkerülése érdekében meg kell állapodni az unióval, hogy az adásvételt legalább hat hónappal hosszabbítsák meg, hogy új vevőt találjanak.

Az UniCredit csoporttal nem sikerült megállapodni, a tőkeinjekciók nem vezettek eredményre, így a csoport a részvényesei védelmét és az adófizetőktől származó források megkímélését tekinti prioritásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.