20 ember életét vesztette, 300 ezer lakos pedig teljesen el van vágva a világtól az árvíz sújtotta Bangladesben

Fotó: Twitter/IFRC Asia Pacific
not image

Borbély Fanni

2021. július 30. - 16:25

A monszun áradásai és földcsuszamlások több mint 300 ezer embert vágtak el a világtól a délkelet-bangladesi falvakban, és legalább 20 ember, köztük hat rohingya menekült életét vesztette.

A bangladesi-mianmari határ menti régiót, ahol közel egymillió mianmari rohingya menekült él táborokban, hétfő óta özönvízszerű esőzések sújtják.

“Az áradások miatt mintegy 306 ezer ember rekedt Cox’s Bazar körzetben. Legalább 70 falut elöntöttek az áradások. Legalább 20 ember halt meg az áradásokban és földcsuszamlásokban, köztük hat rohingya menekült”

– mondta Mamunur Rashid, a körzet adminisztrátora az AFP-nek.

Hozzátette, mintegy 36 ezer embert költöztettek iskolákba és menedékhelyekre. “Sok ház elázott. Emberek ezrei nem tudtak kijutni az elmúlt három napban. Az utak mind le vannak zárva” – mondta az AFP-nek Tipu Sultan, a Jhilwanja Union tanácsosa.

A hét elején Banglades a viharok miatt 10 ezer rohingyát evakuált a Cox’s Bazarban lévő menekülttáborok környékéről. A segélyszervezetek munkatársai elmondták, hogy a táborokban a koronavírus okozta megbetegedések jelentős megugrását követően elrendelt zárlat befolyásolta a mentési munkálatokat, mivel a hozzáférés erősen korlátozott.

Mintegy 740 ezer rohingya menekült el 2017-ben Mianmar Rakhine államából, miután a biztonsági erők olyan kemény fellépést indítottak, amely az ENSZ szerint akár népirtással is felérhet.