Kemény kritikát kapott a baloldal: ott “üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri”

Fotó: Fotó: A Fidesz választási plakátja Debrecenben 2022. március 31-én. Április 3-án tartják az országgyűlési választásokat és a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazást. A plakáton Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök látható. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Takács Petra

2022. május 29. - 11:36

Németh Szilárd szerint az ellenzék ezúttal is a multik oldalára állt, és ott üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri”.

A baloldal most is a multik oldalára állt és ott “üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri” – hangsúlyozta Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 A politikus emlékeztetett: a magyar emberek 2013-ban, majd a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es választáson is megvédték az idén 10 éves rezsicsökkentést. Elmondta, a Gyurcsány-kormány, illetve már előtte a Horn-kormány az összes rezsiszolgáltatót külföldi kézbe juttatta. A cégek a rezsicsökkentés ellen bírósághoz fordultak, amely 2013 februárjában nekik adott igazat, az akkori baloldal – ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a mai baloldal – “hangos tapsolása mellett” – fogalmazott Németh Szilárd.

Felidézte, hogy ez volt az az időszak, amikor a parlamentben meghozták azokat a döntéseket, amelyekkel végül meg tudták védeni az első rezsicsökkentést, és meg tudták alapozni az újabb rezsicsökkentések végrehajtását. Ehhez az kellett, hogy két és félmillió magyar ember az aláírásával határozottan kiálljon a rezsicsökkentés mellett – emelte ki.

“Már a kezdet kezdetén támadták a rezsicsökkentést, és ez azóta is így van; egyetlen rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedést sem szavaztak meg” – jelentette ki Németh Szilárd. “Egyedül a Fidesz, és egyedül Orbán Viktor miniszterelnök képes arra, és nekünk van egyedül akaratunk arra, hogy ezt a rezsicsökkentést fenntartsuk” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: Magyarországnak meg kell védenie a magyar családokat, ezért döntött úgy a kormány rögtön az első ülésén, hogy létrehoz egy honvédelmi alapot, és egy, a rezsicsökkentés megvédését szolgáló alapot. Hozzátette: az alapokat azért hozták létre, hogy a magyar családokat megvédhessék azoktól a káros hatásoktól, amelyeket a háború és az elhibázott brüsszeli döntések okoznak.

Úgy fogalmazott, a családoknál marad az az extraprofit, amelyet egyébként az energiatermelők és a szolgáltatók “zsebre vágnak”. Németh Szilárd kiemelte: a szomszédban dúló háború rendkívül megviselte a világgazdaságot, különösen az európai gazdaságot.

Oroszország energia-nagyhatalom, és kapcsolata van vele egész Európának. Ezt mintha nem értenék Brüsszelben; már a szankciók hatodik fordulójánál tartunk, amelynek az lenne a lényege, hogy embargót hirdetnek az orosz kőolaj ellen – fejtette ki. “Ez elképzelhetetlen, teljesen padlóra küldené a magyar gazdaságot, teljesen lehetetlenné tenné a rezsicsökkentés fenntartását” – fogalmazott.

A rezsicsökkentés következtében a kiskereskedelmi mutatók, a gazdaságba invesztált pénz is megnőtt, és megnőtt például az állampapír-vásárlás is, ami segíti a magyar költségvetést – mutatott rá az országgyűlési képviselő. A rezsicsökkentésnek nemcsak szociális dimenziója, hanem nagyon erős gazdaságélénkítő hatása is van; a pénz oda kerül, ahol hasznosul, és nem oda, ahol eltüntetik – mondta.