Bálnák nyelvén kommunikáló hajókkal előzhetőek meg a tengeri balesetek

not image

Kulcsár Péter

2020.október.6 - 17:02

Amerikai kutatók egy korszakalkotó megoldással álltak elő, amivel megelőzhető a hatalmas kék bálnák migrációja esetén a hajókkal való ütközésük.

Amerikai kutatók egy korszakalkotó megoldással álltak elő, amivel megelőzhető a hatalmas kék bálnák migrációja esetén a hajókkal való ütközésük.

A Cell tudományos folyóiratban megjelent legújabb tanulmányból megtudhattuk, hogy jelentős változások figyelhetőek meg a kék bálnák kommunikációjában, még mielőtt megkezdik a vándorlásukat dél felé.

Ezen hangok nyomon követésével a Stanford Egyetem tudósai képesek előrejelezni a migrációt, amiről tájékoztathatják a hajók kapitányait, ezáltal elkerülhetőek a tengeri emlősök halálával végződő kellemetlen balesetek.

A kék bálnák a Csendes-óceán északkeleti régiójában tartózkodnak nyáron, ősz kezdetén azonban megkezdik útjukat a melegebb vizű közép-amerikai vizek felé, ahol párosodnak, valamint kivárják a tél enyhülését.

A bálnák a kutatók elmondása szerint minden éjjel énekelnek, viszont amint megkezdődik a vándorlás, hirtelen megváltoztatják a hangjukat és nappal kezdenek el egymás között társalogni.

William Oestreich, a Stanford Egyetem biológusa és a publikáció társszerzője a következőképpen magyarázta a bálnák viselkedését:

“Valós idejű jelekről beszélünk, amelyeket ezek az állatok az eredeti előfordulási helyeken közölnek egymással, és a múltban nagyon nehezen tudtuk őket csak felismerni.”

A figyelmeztető jelzések korai érzékelésével a bálnák és a tengerészek is jól járnának – míg a gigantikus emlősök pusztulását minimalizálni lehetne ebben az időszakban, addig a hajósok életét is megmenthetnék a szerencsétlen tragédiáktól.

“Egy újabb darab került a helyére a kirakósban, így dinamikusan tudjuk kezelni a kék bálnák szokásaihoz igazítva a helyzetet, fenntartva ezzel a hajózás zavartalan menetrendjét, illetve megőrizve a tengeri emlősök populációjának épségét.”

tette hozzá Oestreich.
https://liner.hu/csatlakozz-a-liner-hu-szerkesztoi-csapatahoz/