Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Baljós gazdasági adatok érkeztek a spanyoloktól és az olaszoktól is

TÉMÁK:
#EU
Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK
#EU

Spanyolországban gyorsult az infláció, az olaszoknál visszaesett az ipari termelés.

Két nagy Európai Uniós gazdaság is kedvezőtlen adatokat közölt, az olasz és a spanyol statisztikai hivatal az ipari termelés és az infláció legújabb mutatóiról számolt be.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Az olasz Istat információi szerint az ország ipari termelése 0,7 százalékkal esett vissza 2023 első hónapjában, holott a 2022-es utolsó statisztikák még 1,2%-os emelkedést jeleztek.

A tőkejavak termelése 1,3%-kal zsugorodott, a köztes termékek gyártása pedig 0,6%-kal. Mindez érintette a gyógyszergyártást, a berendezésgyártást, valamint a textilipart is.

Éves szinten ugyanakkor még így is jobb a helyzet, mint tavaly januárban, azonban a szakértők jobb termelési adatokra számítottak – adta hírül az MTI.

A spanyol INE keddi közleménye alapján 6%-ra emelkedett az infláció a januári 5,9% után. Az áremelkedés gyorsulása leginkább az élelmiszerek drágulásának köszönhető.

Februárban a fogyasztói árak 0,9%-kal nőttek, januárban ellenben már 0,2%-os csökkenést mutattak. Az energiaárak és az élelmiszerárak nélkül számított maginfláció 7,6%-ra gyorsult a januári 7,5% után.