Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Nem unatkoznak a balatoni vízirendőrök: egy nap, öt mentés

Fotó: MTI/Varga György
not image

Takács Petra

2022. augusztus 8. - 03:42

Szombaton a másodfokú viharjelzés ellenére is akadtak merész fürdőzők, ám a vízirendőrök szerencsére időben érkeztek.

A police.hu beszámolója szerint az egyenruhások 2022. augusztus 6-án, II. fokú viharjelzés ideje alatt öt esetben tizenegy embert mentettek ki a tóból: a nap során műszaki hibás vitorlás, illetve az erős szél miatt elsodródott SUP, szörfdeszka és csónakok utasai találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

A járőregységek öt esetben tizenegy bajbajutottat segítettek ki a szorult helyzetből.

Fotó: police.hu

Fontos információk:

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!