Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Több balatoni nyaralótulajdonos kaphatott kellemetlen hírt a napokban

TÉMÁK:
#Balaton
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt az önkormányzatok többsége megemelte az építményadót.

A balatoni üdülőtulajdonosok a napokban kapták kézhez az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket, amelyeket néhányan viszonylag békésen, míg mások felháborodva fogadtak. A településvezetők szerint az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke – ez Zamárdira, Balatonboglárra és Balatonmáriafürdőre is igaz –, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki, ám Balatonlellén és Balatonfenyvesen is emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher – írta a sonline.hu.

Előbbi esetében ez csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosokat érinti, akiknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenkénti adó, míg utóbbi esetében olyan változás történt, hogy lakóépületnél 700-ról 900-ra, melléképületnél és garázsnál pedig 500-ról 700 forintra nőtt az ezzel kapcsolatos fizetnivaló.

Fonyódon még novemberben hoztak hasonló döntést: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó (ez 40-60%-os emelés a korábbihoz képest, de garázzsal együtt ennél is több lehet a végösszeg).

Siófokon változatlan az építményadó: a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, 3 övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg, a legtöbbet (négyzetméterenként 1850 forintot) pedig az ún. parti övezetben lévő üdülők és 80 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok után kell fizetni.