Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

Baktériumokkal biztosítható a marsi telepesek oxigénellátása

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb kutatások során kiderült, hogy marsi körülmények között is lehetséges olyan baktériumokat növeszteni, amelyek oxigén termelésére képesek.

Az oxigéntermelő mikroorganizmusok a vörös bolygó felszínén gyakorinak számító gázok és tápanyagok segítségével fenntarthatónak bizonyultak. A Frontiers in Microbiology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a kutatók egy kisebb zárt bioreaktort építettek, amellyel szimulálni tudták a Marson uralkodó időjárási és környezeti körülményeket.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

A Brémai Egyetem biológusai által elkészített mini-bioreaktor lényegében egy üvegkupola volt, melynek aljára baktériumokat telepítettek, illetve acéledényekkel imitálták a Marson lévő specifikus időjárást.

A baktériumok még oxigén nélkül is képesek voltak életben maradni, a marsi atmoszférában található gázokkal vegyített vízzel pedig marsi légnyomás mellett gond nélkül tudtak szaporodni – pontosan úgy, mint ahogyan ezt a Földön tették volna.

Habár az új bioreaktor komoly előrelépésként értékelhető, a Brémai Egyetem asztrobiológusa, Cyprien Verseux szerint még rengeteg munka áll előttük, hiszen a technológiát tökéletesíteni kell, ugyanis laboratóriumi kísérletek helyett állandó oxigén-utánpótlást kell biztosítaniuk a módszerrel.

Ha sikerülne rájönniük, miként tudnák kamatoztatni a szóban forgó rendszer előnyeit nagyobb skálában is, akkor egyszer s mindenkorra megoldhatnák a marsi expedíciók és a vörös bolygón kialakítandó telepek oxigénellátásának problémakörét.

Reméljük, hogy a fejleményeket Elon Musk és a SpaceX is követi, így a közeljövőben ők is beszállhatnak majd a speciális algák és baktériumok fejlesztési szakaszaiba, fellendítve ezzel a tudomány ezen különleges szakágát.