Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Konkurens embercsempész-bandák csapnak össze Szabadka környékén

Fotó: A készenléti rendőrség tagja (k) és határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az első időszakban a rendőrökkel közös járőrszolgálatot látnak el. MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2022. október 2. - 09:00

Minden eddiginél komolyabb problémát jelent az illegális bevándorlás, de a magyar határvédelem továbbra is stabil lábakon áll, az agresszívebb kísérletek ellenére is.

A Szabadka környéki erdő kedvenc rejtekhelye az átszökést tervezőknek és szervezőknek, korábban is volt már tűzharc itt embercsempészcsoportok között – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy pénteken ismét lövöldözés volt Szabadkán a Makkhetesi erdőben.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Bakondi György szerint ezeket az összetűzéseket konkurens bandák folytatják egymással azért, hogy az adott térségben az embercsempészésből származó üzleti hasznot hogyan lehet learatni. Hozzátette: ebből is látszik, hogy semmi köze nincs az érkezőknek a menekültekhez, hiszen szervezett bűnözés segítségével nagyon jelentős pénzeket megfizetve, jogellenesen, az Európai Unió és Magyarország szabályait semmibe véve próbálnak átjutni.

Arról is beszélt, hogy a balkáni útvonal terheltsége meghaladja az összes többiét, így a spanyol és olasz útvonalakét is. Példaként említette, hogy az átlépők száma meghaladta a 189 ezret, miközben tavaly egész évben ez a szám 81 ezer volt. Idén már 1245 ember ellen indítottak eljárást a hatóságok embercsempészés miatt – tette hozzá.

Bakondi György szerint ez a helyzet arra ösztöni az érintett országokat, hogy az embercsempészést, a szervezett bűnözést és a tömeges illegális migrációt, az erőszakos határátlépési kísérleteket megakadályozzák és tartós, hosszú távú megoldásokat találjanak a balkáni útvonal védelmében.

Emlékeztetett: Magyarország 2015 óta ezt többször kezdeményezte, ezért is nagy jelentőségű, hogy hétfőn Budapesten tárgyal a szerb elnök, az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök arról, hogy az Európai Unió határaitól minél távolabb fel lehessen tartóztatni az átjutni akarókat, illetve mérsékelhessék a határokat terhelő migrációs nyomást.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.